Resortní tým Práce a sociální věci: březen 2019 (zpět)

Milé pirátstvo a příznivci,

měsíc březen u nás proběhl ve znamení kulatých stolů, grémií a nemocí.

Řešily se:

  • dávky na bydlení
  • program Výstavba
  • Národní program reforem
  • sociálně-zdravotní pomezí
  • a hlavně rodičovská
  • Podrobnosti v aktuálním newsletteru z pohledu Olgy, pirátské místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku.

    Organizačně: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz, najdete tam už pilotní únorový. Je třeba se na stránkách zaregistrovat (pokud už jste to ještě neudělali ). Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o soc. problematiku. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, výběr sociální problematiky zrušte. Díky za trpělivost, systém je stále "ve výstavbě", ale už funkční! (Hurá!)


    1.3. - setkání s generálním ředitelem pro regionální a městskou politiku Evropské komise Marcem Lemaîtrem v Senátu ČR

    Hlavním účelem jednání bylo seznámit senátory a poslance s procesem přípravy operačních programů, jejichž prostřednictvím budou rozdělovány kohezní fondy v letech 2021 - 27. Pan Lemaître dále představil analýzu investičních potřeb ČR, která je součástí letošní Zprávy o České republice (Country Report, publikace 27.2.) a bude základním vstupem pro zacílení podpory ze strukturálních fondů v nadcházejícím období.
    Ne úplně libě pan ředitel reagoval na pirátské dotazy k eurodotacím a střetu zájmů našeho premiéra a ministra zemědělství.

    Materiál stojí za přečtení.

     

    3.3. start pirátské eurokampaně

    Byl rodinný: s koutkem s programem pro děti, od divadla po veselé focení.
    Takovéhle slaďování bych si přála častěji!

    Nezapomeňte jít volit 24.-25.5. :-)

     

    4.3. Kulatý stůl MPSV k dávkám na bydlení - č. 1

    Ministryně J. Maláčová představila záměr na “zjednodušení” dávek na bydlení. Je zvolený způsob ta správná cesta? V kostce by to vypadalo takto:

  • příspěvek na bydlení - do bytu
  • doplatek na bydlení - do nebytu
  • dávky vypláceny těm, kdo se aktivně zapojí
  • nově nutno doložit, že byt je obyvatelný
  • měla by se posílit adresnost vyplácení dávek a zavést testování majetku i u příspěvku na bydlení
  • měly by být uvedeny do provozu cenové mapy pro výpočet výše uznatelných nákladů na bydlení
  • K návrhu jsme poslali naše připomínky. Ty se podle našich informací výrazně shodují s komentáři dalších organizací, ombudsmankou počínaje, dalšími poslanci nebo Agenturou pro sociální začleňování konče. Z čeho máme obavy? Za prvé z toho, co bude s lidmi, kteří zůstávali v systému bydlení jen díky možnosti využití obou dávek (s jednou nevyžijí). MPSV podle všeho nemá statistiky, kolika domácností se rozdělení dotkne. Dále - aktivizace žadatelů vyžaduje nabídku ze strany úřadů. Ty by potřebovaly jak personální posilu, tak prostředky na tvorbu pracovních míst (“ve veřejném zájmu”). Za třetí - čestné prohlášení jako doklad o obyvatelnosti bytu vážně nepovažujeme za relevantní. Člověk v nouzi podepíše cokoli. Ohledně cenových map - bylo by samozřejmě super, kdyby se nějaké použitelné rýsovaly. MMR samo ústy své ministryně přiznává, že to s nimi zatím bohužel nevypadá dobře.

    Oficiální zápis z kulatého stolu
    Připomínky Pirátů k záměru MPSV

     

    7.3. - se konala schůze podvýboru VSP pro sociálně zdravotní pomezí

    Na programu byl kulatý stůl na téma Prevence a rehabilitace poškození zdraví z práce ve vazbě na úrazové pojištění. Odborníci ze Státního úřadu inspekce práce, lékaři, hygienici, zástupci ministerstva zdravotnictví řešili otázky související s aktuální situací v oblasti pracovních úrazů a nemocí z povolání, fungování inspekčních a kontrolních orgánů v bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, sociální a ekonomické důsledky poškození zdraví z práce a nedostatečné a chybějící legislativní a praktické nástroje k podpoře prevence a rehabilitace poškození zdraví z práce. Takhle komplexní úpravu musí navrhnout ministerstvo. Proč tohle pojištění zůstává vázané jen na Českou pojišťovnu a kooperativu?

     

    14.3. - interpelace

    Interpelovala jsem premiéra ohledně avizovaného snižování počtu zaměstnanců na Úřadech práce (v rámci plánu vlády snížit počet zaměstnanců ve státní správě o 10 %). Není mi jasné, jak to chce udělat, když rok řešíme, že nestíhají a digitalizace v nedohlednu.

    Ten samý den jsem přednesla ještě interpelaci ministryně práce a sociálních věcí k podpoře dlouhodobých pěstounů.

    Interpelace - úřady práce
    Interpelace - pěstouni

     

    14.3. - důchodový tým a diskuse o rodičovském příspěvku

    Odpoledne se v PSP sešel pod taktovkou Tomáše Martínka také důchodový tým. Víc než důchodům jsme se ale věnovali aktuálnímu tématu rodičovské. Přemýšleli jsme, jakým způsobem kompenzaci tzv. rodičovské dovolené řešit systematičtěji než je tomu v současnosti a než navrhovala ministryně Maláčová.
    Debaty o rodičovské nás od té doby provázejí stále.

    Můj cíl je, ať se hlavně znovu neopakuje současný cirkus. Jsem pro automatickou valorizaci, každý rok. Obdobně jako u důchodů. Jste pro? Hlasujte (členové) v anketě na fóru!

     

    14.3. - Dny nájemního bydlení v Ostravě

    Původně jsem plánovala odjet do Ostravy na Dny nájemního bydlení pořádané Sdružením nájemníků. Neb jsem ještě dobírala svou první dávku antibiotik, poslala jsem za sebe zvěda :).
    Zpravodajství od Zuzany Freitas: Ostrava je super - určitě se tam vypravte, pokud jste ještě nebyli! Ke konferenci. Určitě doporučuji prohlédnout si prezentaci od Deloitte. odkazy na všechny prezentace zde nebo níže. Krom mezinárodního srovnání analyzují trend aglomerační kumulace obyvatelstva a predikují vývoj poptávky do budoucna. Velmi zajímavá byla vystoupení dvou zahraničních hostů. Pan Sven Bergenstrahle z IUT (International Union for Tenants) mluvil o situaci s bydlením v Evropě. Jeho návrhy na legislativní úpravy jsou zajímavé, zmiňuje třeba i danění spekulativně prázdných pozemků a nemovitostí. Nejedná se v jeho pohledu zjevně o žádný úlet, ale je to praxe, kterou řada zemí zvažuje. (Pokud tam už neexistuje, viz Holandsko, Belgie nebo Portugalsko.) Peter Bartels ze Sdružení nájemníků Drážďan a okolí zase popsal německou praxi tvorby cen nájemného. Nájemné je dáno striktně tabulkově, cenové mapy tvoří sama města. Podívejte se i na prezentaci ČSRB (České společnosti pro rozvoj bydlení), pan Kroh přehledně popisuje důvody, proč se nedaří družstevní výstavba. Zajímavá je druhá půlka prezentace Martina Hanáka ze SČMBD (Svaz českých a moravských bytových družstev), mrkněte na tabulku na straně 15. Celkem výstižně dokladuje zásadní problém družstev z vyloučených lokalit.

     

    18.3. - návštěva z Kladna a bezdoplatkové zóny

    V otevřené poslanecké kanceláři mě navštívil Pirát z Kladna, Michal Hažlinský. Na Kladně se hodně mluvilo o zrušení tzv. bezdoplatkové zóny, která měla řešit situaci s problémovými ubytovnami ve městě. Krajský úřad ji shodil - podle našeho názoru právem - a Michal za mnou proto v pondělí přijel na poradu. Vzniklo z toho video, kde situaci společně vysvětlujeme.

     

    19.3. - kulatý stůl: Děti patří do rodin a ne do ústavů

    Petiční výbor PS PČR svolal kulatý stůl na téma Děti patří do rodin a ne do ústavů. Podnětem k jeho konání byla petice organizací Lumos a Dobrá rodina, která požadují přijetí legislativních změn zamezujících umísťování nejmenších dětí do ústavní péče. Na setkání zazněla stanoviska předkladatelů petice, odborníků (klinický psycholog a psychiatr) a zástupců resortů zdravotnictví, školství a práce a sociálních věcí.

    celá nahrávka ze semináře zde

     

    20.3. - vládní kulatý stůl: Národní program reforem - sociální politika

    Vládní kulatý stůl na téma Národní program reforem - sociální politika byl svolán do reprezentativních prostor Hrzánského paláce (selfie na úžasné terase s výhledem na Strahov a Malou Stranu si nenechal o přestávce ujít snad nikdo). Se samotným programem to bylo slabší - středeční dopoledne bylo jedno ze tří, kde se program rozebíral, a jedním z témat byla sociální politika. Dokument ovšem spíš vypadá jako shrnutí toho, co se doposud dělo, o budoucím programu jsme se dozvěděli pramálo. Skoro jakoby žádný neměli? (:-)) Pár připomínek jsme tedy i tentokrát připojili. Najdete je v dokumentu, který zkompletovala za Piráty Věra Marušiaková.
    (Přikládáme verzi programu č. 2, tedy upravenou po prvním připomínkování.)

    Národní program reforem České republiky 2019
    Připomínky Pirátů k NPR ČR 2019

     

    20.3. - odpolední Kulatý stůl MPSV k dávkám na bydlení - č. 2

    Podtitulem by mohlo být: Možná přijde i premiér. MPSV nám po téměř dvacetiminutovém čekání na “nejvyššího” zběžně představilo svůj postoj k připomínkám, které od nás během čtrnácti dnů uplynulých od minulého setkání dostalo. Zjistili jsme, že ve čtyřech bodech je celkem shoda, poté, co akceptovali část připomínek, dva je třeba dodiskutovat. Prezentaci přerušovala oznámení, že “už jede”, “ještě nejede”, “je na cestě”, “chystá se”, “nechystá se”, abychom se nakonec víc jak po hodině dozvěděli, že “musí jinam”. Korunu tomu nasadila paní ministryně MPSV, když seminář uťala o celou hodinu a půl dřív, než bylo avizováno. Všichni ti starostové a místostarostové z Karviné, Kadaně, Jirkova a kdo ví odkud by přitom možná rádi ještě něco řekli. O dvou dalších přítomných ministryních (Dostálové - MMR a Novákové - MPO) nemluvě. Není nad vzájemný respekt a schopnost domluvit se:-).

    Zápis z kulatého stolu MPSV 20.3.

     

    21.3. - 4. Grémium MMR k problematice sociálního bydlení

    Tématem grémia bylo představení Programu VÝSTAVBA a také obecná diskuze o rámci dostupného bydlení. Nepochopitelné je, že už roky běží spolupráce s obcemi, které staví sociální byty a vyhodnocují, jak vše funguje (viz web), ale MMR zkušenosti s provázáním bydlení a sociální práce nepovažuje za využitelné :-(. Zato slyší na podporu družstevního bydlení. I když ani tam nemá jasno, jak na to. Ale prý na tom budou pracovat! Zákon se v jejich pojetí posouvá do roku 2021 nejdřív.
    21.5. proto navazujeme poslaneckým seminářem z naší iniciativy - právě k obecním zkušenostem se sociální prací v bydlení.

     


    Pozvánky:

    12.5. - slavíme pirátské narozeniny! Uvidíme se? Facebooková událost zde.

    13.5. -19.5. proběhne Týden respektu k porodu. Program najdete zde.

    21.5. chystáme ve Sněmovně velký seminář k tématu sociální práce směřující k podpoře v bydlení. Hlavní zkušenosti sdělí obce, kde už leccos funguje - Otrokovice, Ostrava, nebo také pražské městské části, kde zřídili kontaktní místo v bydlení. Neváhejte a hlaste se na freitas.zuzana@gmail.com.

    24.-25.5. - eurovolby


    Krásné Velikonoce a na počtenou zase za měsíc!

    přejí

    Olga Richterová a Zuzana Freitas

    Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.