Resortní tým Spravedlnost: Jak jsme si vedli v posledních třech měsících (zpět)

Milí čtenáři newsletteru,


pokračujeme v informování o tom, co se stalo a co nás čeká v pirátském poslaneckém klubu v oblasti justice a spravedlnosti. Tentokrát se podíváme na měsíce duben, květen a červen.

Průběh všech projektů, na kterých v rámci rezortního týmu pracujeme, naleznete zde.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o oblast spravedlnosti a justice. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, tento výběr zrušte.

Konec podvodně získaným titulům. Představili jsme novelu vysokoškolského zákona

V červnu jsme do legislativního procesu předložili novelu zákona o vysokých školách a novelu zákona o regulaci reklamy. Cílem návrhů je jednodušší odebírání podvodně získaných titulů, důsledné zveřejňování závěrečných prací na internetu a zabránění provozování služeb a pomůcek, které napomáhají podvádění při studiu.

 

Zhroucení státu se nekoná. České dráhy, ČEZ a další již 9 měsíců vkládají smlouvy do registru smluv

Tři čtvrtě roku již neplatí výjimka pro zveřejňování smluv pro České dráhy, ČEZ a další velké státem či městy ovládané firmy. Náš návrh pomohl naplnit registr smluv od těchto společností. Kdokoli se může podívat, s kým a jaké smlouvy tyto společnosti uzavírají. Od 1. listopadu 2019 se povinnost vkládat smlouvy do registru smluv týká ČEZu, Českých drah, ČEPSu, Pražské plynárenské a dalších. Za dobu 9 měsíců vložily tyto společnosti do registru smluv dohromady přes tisíc smluv. Díky tomu jsme se například mohli dozvědět o tom, že České dráhy uzavřely smlouvy na inzerci s Mafrou, tedy vydavatelem novin ovládaných premiérem. Zároveň nedošlo k tomu, před čím některé společnosti varovali, tedy že se kvůli povinnosti zveřejňovat smlouvy zhroutí stát.

 

Zabránili jsme bezprostřednímu průšvihu: rizikový návrh na změnu zákona o veřejných zakázkách nebyl projednán ve stavu legislativní nouze

Vláda předložila v legislativní nouzi zákon, který ruší kontrolu u zakázek, kde je pouze jeden dodavatel a udělá tak v zákoně novou korupční díru. Konkrétně se už nebude zjišťovat, jakou má firma kvalifikaci, kdo ji vlastní a bude moci mít anonymní akcie na doručitele. Docílili jsme toho, že se vládní návrh bude projednávat ve standardním legislativním procesu. Bude tak více času novelu prodiskutovat v Parlamentu a závažná rizika návrhu odstranit.

 

Ze zákona o evidenci skutečných majitelů odstraníme kličku o svěřenských fondech. Vládní návrh je ušitý na míru Babišově Agrofertu

Spolu s kolegy ze STAN a KDU-ČSL jsme připravili pozměňovací návrhy k zákonu o evidenci skutečných majitelů. Ten by totiž ve stávající podobě umožňoval Andrejovi Babišovi využít účelové výjimky pro podniky zaparkované ve svěřenských fondech a tvrdit, že skutečným majitelem holdingu Agrofert není on. Chceme toto nehorázné ustanovení zrušit. Stejně tak prosazujeme povinnost zveřejňovat v evidenci například i strukturu majetkových vztahů. Musíme zastavit agrofertizaci zákonů naší země. Jako první na jaře na kontroverzní návrh upozornil pirátský poslanec František Navrkal.

 

Navrhli jsme posílit soudní aparát kvůli rychlejšímu zastavování nezákonných exekucí

Poslanec František Navrkal představil pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu, který zvyšuje prostředky soudům na zajištění personálních kapacit pro zastavování protiprávních exekucí. Exekuce, které Nejvyšší soud označil za protiprávní již v roce 2013, nadále ničí životy desítkám tisíc občanů a jejich rodinám. Podle Ministerstva spravedlnosti je jich až 130 tisíc. Této neutěšené situace si je vláda vědoma a samotný premiér Babiš už minulý rok hovořil o potřebě pomoci obětem úvěrových podvodů. Dosavadní opatření jsou přesto nadále bezzubá a naráží na nedostatečné počty soudních úředníků, kteří se této agendě věnují. Proto jsme navrhli poskytnout soudům prostředky, které jim umožní tuto situaci napravit a celý proces urychlit. Zároveň v této věci budeme interpelovat ministryni spravedlnosti Benešovou.

 

Pomohli jsme současným i budoucím dlužníkům v koronakrizi

K vládní novele na opatření ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru jsme připojili své návrhy na změkčení exekucí. Sněmovna je schválila. Pomohli jsme tak nejen současným, ale i budoucím dlužníkům, na které dopadá koronakrize.

O které konkrétní návrhy jde? Zapovězení mobiliárních exekucí do 30. června, stejně tak i dražeb. Ochrana daňového bonusu a odstupného a zvýšení částky u provádění dražeb nemovitostí ze 30 na 100 tisíc na úrovni jistiny. Mění se i pravidla pro sankce, které budou nyní pouze do výše zákonného úroku. Schválený návrh rovněž zvýšil výběr z exekuovaného účtu, aby odpovídal čtyřnásobku životního minima.

 

Antimonopolní úřad potřebuje reformu pro větší transparentnost

Poslanec Vojtěch Pikal spolupořádal kulatý stůl k reformě Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten vedl k závěru, že je nezbytné zavedení jednoinstančního rozhodování nebo transparentního výběrového řízení na předsedu úřadu. Vláda ustanovila pracovní skupinu pro reformu ÚOHS, která v září představí paragrafové znění. V současné době se ÚOHS potýká nejen s korupčními kauzami bývalých členů rozkladové komise a samotného předsedy, ale také s dlouhodobě nevyhovující kontrolou veřejných zakázek. V případě přijetí reformy bude úřad transparentnější, zajistí vhodnou podporu zadavatelům a bude efektivněji dohlížet nad zadáváním veřejných zakázek.

 









Připomínáme, že uvítáme aktivní právníky, kteří by byli ochotni nám svou prací pomoci.

Pokud máte nápad, návod na jeho zpracování najdete na našem webu Šance pro nové nápady.

Seznam našich výsledků od začátku volebního období najdete na webu pirati.cz/vysledky.

Pěkné letní dny přeje


Jakub Michálek, vedoucí rezortního týmu Spravedlnost

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.