Resortní tým Životní prostředí: září 2020 (zpět)

Milí piráti a příznivci,

po prázdninách Vás všechny zdravíme s dalším newsletterem Resortního týmu životní prostředí a Poslaneckého resortního týmu pro životní prostředí (PoŽiv). Doufáme, že jste si odpočinuli a strávili příjemný čas s rodinou. I když je nám jasné, že většina z vás makala na kampani do krajských voleb a snažila se do ní vnést téma ochrany životního prostředí. Za to Vám všem děkujeme!

V resortním týmu došlo ke změně, novým vedoucím RT ŽP se stal Lukáš Blažej. Děkujeme Honzovi Nezhybovi za jeho práci a nasazení, se kterým téma ochrany životního prostředí do Pirátské strany přinesl. Jednu dekádu věnoval prosazování agendy ŽP a připravoval programovou základnu, na které dnes stavíme. Pokud se chcete jakkoliv zapojit do činnosti resortního týmu, nebo Vás zajímají bližší informace, neváhejte se obrátit na KET životního prostředí ve Vašem kraji, nebo přímo na lukas.blazej@pirati.cz.

Poslanecká sněmovna je aktuálně v plném provozu, ale z důvodu koronavirové krize jsme byli opět nuceni odložit některé semináře a kulaté stoly připravované na říjen. V zásobě máme seminář na téma strategie Zelené dohody pro Evropu a kulatý stůl zaměřený na udržitelnou návštěvnost českých národních parků. Jednáme o možnosti uspořádat kulatý stůl formou videokonference. Aktuálně pracujeme také na organizaci akce Slavnosti stromů, která (pokud nedojde k zavedení dalších opatření) se bude konat 18. října 2020 u příležitosti svátku Dne stromů ve Stromovce. Na akci Vás i s rodinami srdečně zveme a podrobnosti včas zveřejníme.

Nyní se ale už pojďme společně podívat na to, co se přes léto 2020 v životním prostředí událo.

Čemu jsme se v létě roku 2020 věnovali?

  • Připravovali jsme se na třetí čtení: Na tým životního prostředí čekalo ve třetím čtení zákonů na plénu Poslanecké sněmovny hned několik bodů. František Elfmark bojoval za ambiciózní balíček odpadové legislativy (ST 676, 677, 678, 679). Žádný pirátský pozměňovací návrh bohužel nebyl přijat, ale František nyní zvažuje některé návrhy podat do Senátu. Dana Balcarová se spolu s kolegy z resortního týmu zemědělství zasazovala za práva zvířat v rámci třetího čtení novely zákona na ochranu zvířat proti týrání (ST 514). Pirátským poslancům se podařilo prosadit konec klecových chovů slepic od roku 2027. Posledním zásadním zákonem pro tým životního prostředí bylo třetí čtení novely zákona o vodách (ST 556).
  • Řešili jsme volební program: Již na jaře jsme zahájili přípravy volebního programu do Poslanecké sněmovny na rok 2021. Za tým životního prostředí prorazily čtyři priority, které budou v programu zastoupeny. Jedná se o bod Sucho a změna klimatu, Vliv životního prostředí na zdraví občanů, Odpad jako surovina a Boj proti vymírání druhů (biodiverzita). Na těchto bodech nyní pracujeme v menších týmech, do kterých se můžete přihlašovat na Fóru Pirátské strany. Dále iniciativně zpracováváme prioritu European Green Deal, která na úrovni EU agendu ŽP akceleruje a mimo jiné přináší také ohromné finanční prostředky pro ČR.
  • Jezdili jsme do terénu: V červenci se Dana Balcarová setkala v Horní Kamenici se zemědělci, kteří ji upozornili na kauzu Srbického potoka. Ten byl v minulosti v některých úsecích narovnán a jeho břehy byly zpevněny kameny. Ministerstvo zemědělství má mnoho strategií na zadržení vody v krajině a proti suchu, ale případy jako je tento dokládají, že je není schopno aplikovat v praxi. Dana vyjela také na jižní Moravu, kde se setkala s Jiřím Benešem z Hnutí Duha. Pan Beneš připravil pro Danu exkurzi na téma udržitelnosti lesů a různých opatření v krajině. V neposlední řadě se členové PoŽivu na pár dnů připojili k Pirátskému volebnímu autobusu. Dana Balcarová se v rámci krajské kampaně zúčastnila debat na téma sucho a voda či hlubinná úložiště jaderného odpadu v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Ve Zlínském kraji jste se pak mohli setkat s Františkem Elfmarkem.
  • Hlídali jsme Vládu: A zjistili jsme, že dostatečně neplní své závazky u ochrany přírody a krajiny, obzvláště opomíjí řešení sucha a povodňových stavů. To potvrdila kontrola NKÚ vyhodnocující státní politiku životního prostředí za léta 2012-2020, kterou Vláda projednala. Z dokumentu vyplynulo, že z třiceti stanovených cílů jich vláda za osm let naplnila pouze dvanáct. Mezi nimi navíc nebyl ani jeden z kategorie Ochrana přírody a krajiny. Vláda projednala také novelu zákona o Antarktidě, která aktualizuje a zpřesňuje povinnosti vyplývající z mezinárodních závazků a smluv České republiky vůči Antarktidě. Mimo jiné stanovuje i povinnost přijetí nápravných opatření při ekologické havárii na straně provozovatele. Považujeme za správné, že princip „znečišťovatel platí“ bude platit i kolem jižního pólu.
  •  

    Chybějí vám podklady o životním prostředí?

    Stává se, že pirátští zastupitelé či dobrovolníci potřebují informace o životním prostředí, které nejsou snadno dohledatelné. Z tohoto důvodu jsme pro členy a registrované příznivce vytvořili složku na Mraku, ve které budeme postupně shromažďovat veškeré existující analytické a strategické dokumenty a brzy plánujeme vytvořit návod, jakým způsobem se v této oblasti orientovat. Prozatím ve složce naleznete čerstvé informace o stavu vod a lesů a také seznam 205 studií Parlamentního institutu, které mohou být pro Vaši činnost relevantní.

     

    Zelená dohoda pro Evropu

    Zcela veřejné jsou podklady k Zelené dohodě pro Evropu. Ve sdílené složce naleznete všechny potřebné dokumenty, od stručného souhrnu až po samotný text dohody s přílohami a návrh strategického rámce. Ať už jste tedy o Zelené dohodě nikdy neslyšeli nebo je to naopak Váš denní chléb, doporučujeme se na materiály podívat.

     

    Chcete o nás vědět víc?

  • Podívejte se na naše stránky
  • Prostudujte si pirátský program pro oblast životního prostředí.
  • Co se zrovna děje ve sněmovním výboru pro životní prostředí, můžete najít pod tímto odkazem. Čekají tam na Vás programy výborů, dokumenty z jejich jednání i info o pořádaných seminářích. Od našeho posledního newsletteru zasedal výbor hned třikrát, 10. června jsme se zabývali kritickým suchem v České republice, 24. června výbor opět ovládl odpadový balíček a za přítomnosti zástupce z MŽP byl projednán bod rozšiřování dolu Turów. Podařilo se schválit usnesení, ve kterém výbor žádá Vládu ČR, aby pověřila MZV ve spolupráci s MŽP vypracovat podnět Evropské komisi v této věci a aby ve spolupráci s Libereckým krajem vyčíslilo dosavadní i předpokládané škody a náklady na životním prostředí. 9. září jsme se věnovali závěrům z kontrolní akce NKÚ a opatřením realizovaným v resortech zemědělství a životního prostředí z důvodu zmírnění dopadů sucha a nedostatku vody.
  • Sledujte naši práci ve zprávách pro veřejnost a média.
  • Zapojte se do krajských expertních týmů životního prostředí dle vašeho bydliště.
  •  

    Napište nám, jaké kauzy řešíte u Vás v regionu. Bude dobře když svoje aktivity budete medializovat, i post na sociálních sítích má smysl. Ukažme, že Piráti chrání životní prostředí i v konkrétních kauzách, při práci zastupitele či jako volný radikál.

    Všem, kteří se účastní krajských voleb, držíme palce!

    Za tým životního prostředí PSP - PoŽiv
    Dana Balcarová, poslankyně PSP ČR, předsedkyně výboru pro životní prostředí
    Nikola Havlová, odborná asistentka

    Za resortní tým Životní prostředí
    Lukáš Blažej, vedoucí