Interní newsletter: Pirátský newsletter 43/2020 (zpět)

Vážené Pirátky, Piráti, Pirátčata,
přestože žijeme v době turbulentní a nelehké, členové a příznivci Pirátů mají jednu jistotu. Je pátek, konec pracovního týdne, a to znamená pravidelný páteční Newsletter!

Debatuj, ptej se, rozhodni!

Minule jsme tě informovali o zveřejnění analýzy možných postupů pro volby 2021. A protože se Piráti rozhodují na základě relevantních informací, máš nyní i ty možnost pokládat otázky tvůrcům jednotlivých částí analýzy pomocí interaktivní Pirate TV.
Doposud jsme mohli sledovat dvě besedy - našeho Ivana Bartoše s předsedou STAN Vítem Rakušanem a ve čtvrtek první díl debaty nad konkrétními body analýzy. Co tě ještě čeká?

Analýza možných postupů pro volby 2021 - Díl II. (neděle 25.10. 18:00 - 20:00)
O čem se bude diskutovat:
Síla stran v krajích, mechanika voleb a historie volebních koalic. Východiska pro skladbu kandidátek (Stream 6), Skákání a kroužkování (Stream 4)

 

Analýza možných postupů pro volby 2021 - Díl III. (pondělí 26.10. 18:00 - 20:00)
O čem se bude diskutovat:
Silné a slabé stránky možné spolupráce a politická situace - SWOT (Stream 7), Programové otázky a tvorba programu (Stream 5), Zkušenosti a hrozby (Stream 2, Stream 3)

 

Co ti nesmí utéct na fóru?

Piráti jsou unikátní tím, že má u nás každý hlas svou váhu. Využij proto svůj hlas, zapoj se do jednání a rozhodni!

Koho chceš nominovat do předsednictva Evropských Pirátů?
Z prvního kola postoupili Mikuláš Peksa, Lukáš Doležal a Jan Mareš. Druhé kolo už probíhá od dnešních 10:00 a bude trvat do pondělních 22:00. Tak koho pošleme zastupovat české pirátstvo?

 

O čem budeme mluvit na CFku v Pardubicích?
Ač je to k nevíře, velice se přiblížilo konání dalšího celostátního fóra - Pardubice 2021. Během pár dní musíme dokončit pořad jednání, takže neváhej a navrhni, o čem by se mělo mluvit podle tebe!

 

Dobrovolníci jsou základem a motorem Pirátů

Piráti vznikli odspodu, z nuly na takřka 20 % celostátních preferencí se vypracovali i díky obrovskému nadšení a dřině stovek dobrovolníků, kteří nám pomáhají bez nároku na odměnu, jen z čistého přesvědčení. A to ať už v kampani nebo v našem každodenním provozu. Nezapomeňme, že i současní poslanci původně roznášeli zadarmo Pirátské listy, po práci tvořili programy a odmakali si i několik kampaní.

Proto je dobré pamatovat na dva paragrafy z našich pravidel hospodaření:
§2 (1): Není-li s členem nebo příznivcem ujednána úplata s písemným potvrzením objednávky, jde o plnění dobrovolnické a bezúplatné.
§3 (2): Odměnu za řádně plněné úkoly při výkonu funkce v týmu lze ujednat jen předem, a to v písemné smlouvě.

 

Střípky z personálního odboru:

Za účelem podpory vzdělávání členů a příznivců rozjíždí personální odbor projekt pirátského e-learningu, který se zaměří na různá témata, která jste si dříve vybrali.
Nyní probíhá intenzivní komunikace s lektory a příprava na první naučná videa a webináře. Témata, kterým se aktuálně věnujeme jsou pirátské systémy, vnitřní předpisy strany, dovednosti mediální komunikace a softskills.
Dále také jednáme o realizaci odborných workshopů na téma ekologie či politické teorie.

Jsi expertem v nějaké oblasti? Máš chuť své znalosti sdílet s členskou základnou? Vítáme specialisty na jakákoliv témata, od odborných (kvantová fyzika, dendrologie) po volnočasová (výroba peněženky z tetra paku, výroba adventního věnce po pirátsku)..
Ozvi se nám na e-mail linda.kasparkova@pirati.cz a staň se součástí týmu našich lektorů.

 

Co jsme prosazovali ve Sněmovně?

Aktivita našich poslanců byla i v uplynulém týdnu obrovská. Jsme konstruktivní opozicí a řešíme nejen Covid-19. Tak například:

Poslankyně Dana Balcarová upozornila na problémy kolem Uhelné komise, která v týdnu poprvé jednala o ukončení spalování uhlí. Ministerstva totiž jejím členům nezaslala včas potřebné analýzy, bez kterých ale komise nemůže odpovědně rozhodovat.

Poslanec Mikuláš Ferjenčík zase poukázal na zásadní nedostatky vládního návrhu státního rozpočtu pro příští rok – nezahrnuje plánované změny v daních jako třeba zrušení superhrubé mzdy.

Pirátský expert na dopravu Ondřej Polanský pak vyzval vládu, aby zpracovala dlouhodobou koncepci výstavby dopravních projektů a využila smysluplně miliardy určené na tyto investice. Nesmí se promrhat na zbytečné projekty typu kanál Dunaj-Odra-Labe.

Během jednání Sněmovny Piráti navrhli vzhledem k pandemii zavést home office u státních úředníků, prosazovali i jednání pléna na dálku. Oba dva návrhy byly odmítnuty.
Stejně tak neprošel návrh poslankyně Olgy Richterové, aby se v době pandemie vyplácelo ošetřovné i rodičům desetiletých a jedenáctiletých dětí či záměr poslance Tomáš Martínka na prodloužení moratoria na odložení splátek hypoték.
Naopak poslanci Vojtěchovi Pikalovi se podařilo přesvědčit vládu, aby změnila špatně nastavené podmínky výběrového řízení na nového šéfa antimonopolního úřadu.

Mediálně vděčná byla přestřelka Olgy Richterové s premiérem Babišem v rámci interpelací. Olga chtěla po premiérovi odpovědnost a argumentovala daty.

Předseda Ivan Bartoš varoval v dopise ministra životního prostředí Richarda Brabce před možným střetem zájmu u rozdělování evropských prostředků určených regionům zasaženým útlumem těžby uhlí. Podle informací z médií chce vláda poslat miliardy z těchto peněz Lovochemii z koncernu Agrofert.

Co dále mediální odbor připravuje?
Chystáme spuštění kampaně pro permanentní fundraising Tahejte za nitky na sociálních sítích, která naváže na úspěšnou fundraisingovou kampaň ke krajským a senátním volbám. Také jsme připravili kampaň na sbírku počítačů a počítačových periferií pro děti.

 

Střípky z technického odboru

Upgradovali jsme Jitsi! Mezi nejdůležitější novinky patří možnost přidělit moderátorská oprávnění více účastníkům. Pro místnost můžete zapnout "lobby", která vám umožní schválit či odmítnout připojení jednotlivých účastníků, třeba do uzavřeného jednání. A vyřešeny by měly být i potíže s připojením z aktuální verze mobilní aplikace.

Pomáháme taky s přípravou počítačové techniky pro děti, viz. sbírka počítačů, instalujeme nové softwary a dáváme je do pohody.

 

Respekt je profi!

Skupina pro zlepšování kultury ve straně nezahálí a i přes lockdown se sejde ve čtvrtek 29.10. a bude online. Tentokrát se zaměří na téma pracovního prostředí.

 

Borec na konec - Samuel Machat

Člověk s milionem koníčků, zajímá se fakt naprosto o všechno, i kdyby to bylo sebevíc bizarní. Obdivuje umění a snaží se propagovat lidi všech směrů, kteří něco tvoří. Sám tvoří kde co, ať už je to hudba, obrazy nebo poezie. Nyní přesídlil do Ústí nad Labem, nicméně Piráti v Železném Brodě doufají, že se za nimi jednou vrátí.
Samuel dobrovolnicky prošel celé fórum a vytipoval odkazy, které by mohly být potenciální hrozbou pro nakládání s citlivými údaji (GDPR), zpracoval komplexní podklad, na základě kterého je možné upozornit konkrétní lidi na chyby, kterých by se mohli dopouštět.
Za to Samuelovi patří obrovský dík.
Same, jsi borec!

 

Za personální a mediální odbor
Jana Koláříková a Marek Valko

jana.kolarikova@pirati.cz
marek.valko@pirati.cz