Interní newsletter: Jsou zahájeny primární volby v krajích, máme pro vás další vzdělávací aktivity, jednáme o změně Jednacího řádu (zpět)

To vše a ještě mnohem více se dozvíte, pokud si přečtete tento newsletter!

Máme celostátního lídra!

A tím se v úterý stal (ne)překvapivě již počtvrté Ivan Bartoš. Z 556 členů, kteří hlasovali, volilo Ivana Bartoše 530 lidí. Nyní se řeší, za který kraj bude Ivan kandidovat.
Gratulujeme.

 

Primární volby v plném proudu

Byly zahájeny primární volby v krajích. Pokud ještě nemáte stanovený postup voleb a nebo jej budete ještě měnit, zvažte prosím postupnou volbu po jednotlivých pozicích.
Volba je sice delší a náročnější na administraci, ale za to přehlednější. Navíc může KF věnovat větší pozornost každému kandidátovi na volených pozicích.

 

Zprávy z republikového výboru

Republikový výbor doplnil pravidla hospodaření o novou formu zakázaného právního jednání. Je nyní zakázáno objednávat právní služby pro jednání s přezkumnými orgány a pro řešení vnitrostranických sporů.

 

Dále začal republikový výbor projednávat návrh rozpočtu na rok 2021.

 

A jak už jsme avizovali dříve, dne 12. 12. proběhne další setkání republikového výboru.
Zajímá vás o čem se bude jednat?

 

O čem jednáme?

Začalo jednání o změně stanov - schvalování více návrhů v jednom hlasování.
Doba pro podávání alternativních návrhů je do 16. 12. 9.00, následovat bude doba na rozmyšlenou, a poté rozhodující hlasování od 18. 12. 10.00 do 21. 12. 22.00.

 

Další návrh na změnu stanov se týká organizační novely.

 

Protože další zasedání celostátního fóra pravděpodobně bude muset proběhnout on-line, jednáme o změně jednacího řádu.

 

Jednáme také o změně stanov kvůli pirátskému institutu.

 

Zasedání celostátního fóra se blíží!

A je to vždycky velká událost. Tentokrát bude pravděpodobně ochuzena o osobní setkání, ale i tak to bude velmi zajímavé.
Začínáme připravovat pořad zasedání!

 

Co jsme prosazovali ve Sněmovně?

Ještě se vrátíme k volbě lídra do sněmovních voleb. O volbu, v níž předseda Pirátů získal 95 % hlasů, byl značný mediální zájem, stejně jako o první schůzku vyjednávacích týmů Pirátů a STAN k návrhu koaliční smlouvy. Tímto týdnem počínaje se až do nového roku bude každé pondělí konat společná tisková konference s hnutím STAN o vývoji vyjednávání.

Pilno bylo i po pondělní vládě, která na poslední chvíli zařadila kontroverzní návrh o centrálním úřadu hygieny, který mohutně posiluje pravomoci hygienických stanic. Jeho schválení by znamenalo dát hygienám možnost šmírovat telefonní komunikaci či uzavírat obchody bez nouzového stavu a zaručení kompenzací. To z principu odmítáme.

Výjimečné přítomnosti premiéra Babiše na čtvrtečních interpelacích využila Olga Richterová, která se zeptala na pochybnou reklamu jeho mediálního domu MAFRA, který slibuje přednostní lékařskou péči za předplatné. Babiš se opět neudržel a namísto odpovědi uplatnil urážky. Neetickou a zřejmě i nezákonnou reklamu tak nyní bude řešit příslušný úřad.

 

Report mediálního odboru

Mediální odbor vám posílá svůj report za říjen a současně omluvu, že ho nebylo možné zaslat dříve kvůli časové vytíženosti.

 

Going Digital

V sobotu proběhne konference Going Digital 2020, která shrnuje, jak digitální svět změnila pandemie a způsob, jakým se bude vyvíjet dál.
V harmonogramu najdete lidi z akademie, analytiky, akademiky i Piráty - a hlavně lidi různých perspektiv a názorů, za každého ale dáme ruku do ohně, že věcem rozumí. Rozebereme taky snad všechny aspekty toho, kde se pandemie s digitálním světem, potkává od dezinformací, přes ekonomiku, po budoucnost regulací nebo rovnou demokracie.
Hrozně bychom si ale přáli, abychom k těm řečníkům měli taky spoustu diváků a super dotazy, že jo. Zkuste si v programu vybrat, nebo si doma pusťte celý den na pozadí :)!
A pošlete to dál.

 

Žádosti na administrativní odbor

AO oznamuje, že žádosti na něj podané do 13. 12. 2020 včetně, budou vyřízeny do konce letošního roku 2020. Pozdější žádosti budou řešeny až v novém roce 2021! Prosím, zohledněte toto ve svých činnostech.

 

Zprávy z personálního odboru aneb další možnosti (sebe)vzdělávání

Zvýšili jsme kapacitu kurzů k mediální komunikaci. První z nich se koná již tuto sobotu a je tam ještě několik volných míst. Směle do registrace! Odkaz na webinář Ti po registraci přijde do zpráv na Moodle, tak se tam nezapomeň v sobotu podívat. :-)
Nezapomeň se regnout, ať ti to neuteče!

 

V pátek, 11. 12. streamujeme na Pitube školení pro krajské zastupitele. Tahle celodenní nalejvárna je zpřístupněná pro všechny členy a zazní tam mnoho užitečných informací. Pokud jsi krajský zastupitel/ka, účast ti doporučujeme zcela určitě!

 

Zajímá Tě fungování europarlamentu? Můžeš se zúčastnit ankety a pomoci zvolit téma dalšího webináře s naší europoslankyní Markétou Gregorovou.

 

V neposlední řadě bychom vás rádi požádali o pomoc. Vybíráme logo pro pirátský e-learning. No a protože je pirátský, měli bychom o něm rozhodnout společně!
Přispěj taky svým návrhem do příštího čtvrtka. Hlasování zahájíme v pátek 11. 12.

 

Burza dobrovolnické práce:

Tým PiroVaK hledá dobrovolníky pro přípravu revize stavu soudních sporů v oblasti vodovodní infrastruktury v ČR. Hledá dobrovolníky s orientací v právních a soudních dokumentech a dále dobrovolníky, kteří provedou analýzu personální obsazení účastníků sporů a soudů a jejich případných vazeb. Zájemci pište Alici Hamalové na alice.hamalova@pirati.cz.

Hledáme dobrovolníka do Code of Conduct Council. Více informací naleznete na fóru.

 

Borec na konec

Dnešním borcem na konec se stává Linda Matušková.
Linda je členkou MS Kroměříž (Zlínský kraj) a pirátskou předsedkyní Komise pro školství, výchovu a vzdělávání.
Jakožto nadšená sběratelka akademických titulů navázala po absolvování kroměřížské Střední pedagogické školy poměrně zdlouhavým studiem na Univerzitě Palackého v Olomouci. V roce 2013 dosáhla získáním titulu Ph.D. zdařilého akademického hattricku v oboru Pedagogika.
Linda je vášnivá milovnice dobré kávy, oddaná fanynka premiéra Jima Hackera, neúspěšná aspirantka na studia žurnalistiky, nadšená konzumentka britského humoru (pro ten český má porozumění méně) a donedávna i členka rozhodčí komise.

Je nám smutnou povinností oznámit rezignaci Lindy Matuškové z rozhodčí komise, ačkoli její důvody chápeme. Rádi bychom jí tímto poděkovali za její zápal (nejen) pro rozhodčí komisi a popřáli jí mnoho štěstí ve všem, co bude dělat dál.

 

Krásný víkend!

Za personální odbor:
Jana Kolaříková
vedoucí personálního odboru
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643