Resortní tým Vnitro a bezpečnost: RESORTNÍ TÝM VNITRO A BEZPEČNOST: koalice, příprava na vládu, dezinformace a mnoho dalšího (zpět)

Vážení členové, příznivci, dobrovolníci a odběratelé,

dovolte nám, abychom Vás tradičně seznámili s kvartální činnosti resortního týmu Vnitro a bezpečnost. Budeme rádi, pokud obětujete pár chvil svého času k přečtení tohoto newsletteru.

Obsah

  • Jdem do toho s hnutí STAN
  • Řešíme vládní tým
  • Bojujeme proti dezinformacím
  • Projekt "Otevřené věznice"
  • Prezident podepsal zákon zakazující domobrany

 

Jdem do toho s hnutím STAN

Jak jste jistě už zaregistrovali, Piráti si ve vnitrostranickém hlasování rozhodli, že do sněmovních voleb v roce 2021 spojí síly s hnutím Starostové a Nezávislí. Za resortní tým Vnitro a bezpečnost se nám podařilo do společné koaliční smlouvy prosadit tyto body:

  • Podpoříme konstruktivní boj proti dezinformacím a účinnou kyberbezpečnost státu při zachování občanských svobod online.
  • Chceme lépe chránit příslušníky bezpečnostních sborů i běžné občany před možnými spory ohledně oprávněnosti a průběhu zásahů. Zvážíme povinné nahrávání represivních zákroků policie.
  • Zřídíme logistické zázemí pro krizové situace, aby se neopakovala situace, kdy stát nakupuje roušky a zdravotnický materiál v krizi prakticky jen od zahraničních firem.

Na bodech budeme v rámci expertních týmů koalice spolupracovat s našimi protějšky z hnutí STAN. Program jako celek bude představen nejpozději v květnu 2021.

 

Řešíme vládní tým

Piráti a STAN mají velké cíle! Jedním z nich je ucházet se o vládní angažmá. Za resortní tým Vnitro a bezpečnost tak zpracováváme návrh na obsazení kabinetu Vnitra kompetentními osobami. Jsi expertem na některou z oblastí agendy Ministerstva vnitra? Nebo někdo v tvém okolí? Dej nám tip, nebo nám na sebe zašli kontakt na adresu: daniel.galuszka@pirati.cz - máme před sebou spousta měsíců, kdy si můžeme vyzkoušet vzájemnou spolupráci!

 

Bojujeme proti dezinformacím

Resortní tým Vnitro a bezpečnost ustanovil novou pracovní skupinu zaměřenou zejména na řešení problematiky dezinformací a hybridních hrozeb. Tato pracovní skupina mj. připravuje jeden z bodů koaliční smlouvy s hnutím STAN s názvem "konstruktivní boj proti dezinformacím." Autorem návrhu je vedle tajemníka resortního týmu Vnitro a bezpečnost Daniela Galuszky také europoslankyně Markéta Gregorová.

Markéta se v současnosti aktivně zapojuje do boje s hybridními hrozbami, zejména pak brojí proti šmírování či šíření dezinformací. V listopadu dotáhla do zdárného konce legislativu týkající se exportu zboží tzv. dvojího užití. Díky tomu se do rukou diktátorů nedostane evropské zboží a technologie, které by jim pomáhali potlačovat lidská práva. Příkladem takové technologie mohou být třeba různé software na rozpoznávání obličeje, které používá ke šmírování Čína, či blokování určitých online služeb, jaké použil Lukašenko proti demonstrantům v Bělorusku.
Markéta se také stala koordinátorkou nového speciálního výboru pro cizí vměšování a dezinformace, který má teď rok na tvorbu reportu a studií, na jejichž základě bude žádat Evropskou komisi o přípravu legislativy. První vlaštovky z Komise již přicházejí, například v podobě Evropského akčního plánu pro demokracii, pokud ale chceme ochránit svobodu slova a internetu, musíme být v popředí (ba vedení) dalších návrhů.

 

Projekt "Otevřené věznice"

Trápí vás stav českého vězeňství, ať už jde o závratně vysokou recidivu, přehnanou nákladnost nebo absenci důrazu na nahrazování škod obětem? Člen resortního týmu Vnitro a bezpečnost a poslanec PSP ČR Tomáš Vymazal se ve spolupráci s členy týmu Vězeňství pustili do přípravy celostátní koncepce reformy systému vězeňství s ústředním projektem výstavby tzv. otevřené věznice v každém z osmi soudních krajů.

Zásadní částí projektu je lokální i funkční propojenost se souvisejícími službami, které jsou nezbytné k umožnění návratu většího množství vězňů do společnosti a prevenci recidivy. Proto hledáme zájemce o spolupráci na přípravě koncepce z oblastí sociálních služeb, vzdělávání, spravedlnosti a bezpečnosti. Nebo samozřejmě jakékoliv jiné oblasti, která by se projektu mohla týkat, jako je financování odborných podkladů nebo projektové řízení.

V plánu je začít pilotním projektem v jednom z krajů. V současnosti se zdá, že vhodným pro tento účel by mohl být Jihomoravský kraj, ale nic není ani zdaleka finální. Budeme se těšit na spolupráci s vámi, ať už jste z jakéhokoliv kraje.

V případě zájmu kontaktujte asistenta Tomáše Vymazala, Ondřeje Klímu a to na adrese klimao@psp.cz

 

Prezident podepsal zákon zakazující domobrany

Do sbírky zákonů se probojoval Piráty prosazovaný návrh zákona o nakládání se zbraněmi. Piráti se hlásí k principu Na zbraně nesahat, který formulovali ve volebním programu do Poslanecké sněmovny v roce 201. Schválený návrh reaguje na nová evropská pravidla o zbraních a munici tak, aby v co největší míře zachoval práva české zbraňové komunity.

„Jde o jeden ze zákonů, kterými mimo jiné reagujeme na nová evropská pravidla tak, aby zůstala práva české zbraňové komunity nedotčena. V rámci tohoto zákona počítáme také se vznikem systému střelecké přípravy pro potřeby obrany státu a ke zvládání mimořádných situací ve sféře vnitřní bezpečnosti. Návrh, který má naši podporu, mimo jiné znemožňuje, aby se paramilitární skupiny fungující mimo oficiální bezpečnostní systém České republiky vyzbrojovaly, a aby se zbraněmi usilovaly o prosazování svých ideologických cílů,” uvádí pirátský poslanec Lukáš Kolářík, místopředseda sněmovního Výboru pro bezpečnost.

Domobrany jsou v Česku již zakázané, zákon však řeší zejména nedovolené ozbrojování, nikoliv sdružování legálních vlastníků zbraní.

„Česká zbraňová komunita je velice disciplinovaná a návrh zákona reflektuje jejich potřeby, takže se kvalita české zbraňové legislativy ještě zvýší. Máme předjednanou dohodu se všemi zbylými politickými stranami o tom, že návrh nebude nikdo blokovat, a tak bychom ho mohli schválit ještě v tomto pololetí,” uzavírá Kolářík.

Níže přikládáme článek, ve kterém najdete více detailů o návrhu jako takovém:

 

Děkujeme, že jste dočetli až sem.

Nezapomeňte, že jsme vždy otevřeni zájemcům o odbornou či pracovní spolupráci. Jsme ochotni i konzultovat založení KET Bezpečnost v jednotlivých krajích, či vznik pracovních podtýmů.

Za resortní tým Vnitro a bezpečnost,

Lukáš Kolářík a Daniel Galuszka
Poslanecký klub České pirátské strany