Interní newsletter: Přinášíme novinky ze Sněmovny, další možnosti vzdělávání a připravujeme se na volby! (zpět)

To vše a samozřejmě mnohem více ti přináší dnešní newsletter. Tak se pohodlně usaď a přečti si nějaké ty novinky.

Zprávy z republikového výboru

Republikový výbor schválil záměr Volebního výboru na ideamakera kampaně Pirátů a STAN.
Výbor nyní jedná o hospodářském předpisu a dalších změnách ke koaliční smlouvě, předjednává změnu JdŘ CF týkající se členského podnětu nebo například schvaluje výsledky hospodaření za rok 2020.
Podívejte se na to, jak republikový výbor plnil metriky uložené pirátskou strategií a na zmapování aktivity členů výboru.

Ve dnech 27.-28. 2. 2021 se na jitsi.pirati.cz/rv bude konat zasedání RV. Program sestavujeme a bude finalizován nejpozději 16. 2. 2021.

 

Zprávy z administrativního odboru

Hlasování
Hlasujeme o možnosti prodloužení doby navrhování o 2 dny v jednání CF 3/2021 (Prováděcí předpis ke koaliční smlouvě).

Jednání
Běží jednání CF ve věci schválení Prováděcího předpisu ke koaliční smlouvě.
Dále se jedná o změně Jednacího řádu CF ve věci vládního týmu.

Členské podněty
Podporu pro rozeslání získal členský podnět ve věci alternativního návrhu Prováděcího předpisu ke koaliční smlouvě.

Rozesílání emailu - skryté kopie
Pokud rozesíláš hromadné emaily a dáváš všechny adresáty do skryté kopie, tak se často stává, že emailový klient adresátů vyhodnotí tuto zprávu jako spam. Proto prosím nejen za AO, uváděj aspoň jednoho viditelného příjemce, buď sebe, předsednictvo daného týmu nebo někoho podle domluvy. Zásadně se sníží riziko, že důležité zprávy skončí ve spamu. Díky tomu se zvýší informovanost.

 

Zprávy ze zahraničního odboru

V úterý jsme se si připomněli půl roku od voleb v Bělorusku. Díky moc všem za účast!
Příští týden pro vás chystáme online streamovanou diskuzi (v úterý od 18:00) a následující úterý další.

Zahraniční odbor se chystá na volby! Chceš se zapojit do příprav informací zacílených pro Čechy v zahraničí? Napiš na david.wagner@pirati.cz, a vymyslíme to!

Evropská občanská iniciativa Voters without borders nás oslovila se svou iniciativou. Pokud by tě to zajímalo nebo bys chtěl(a) iniciativu podpořit, můžeš!

 

Zprávy z mediálního odboru

Představili jsme spolu se Starosty plán na zvládnutí krize Za pět dvanáct. Obsahuje konkrétní návrhy na zajištění férových kompenzací, pozitivní motivaci lidí s covidem k testování a karanténě, postupné otevírání škol, náhradu nouzového stavu pandemickým zákonem, zajištění funkčního projektu očkování a změnu způsobu financování covidové krize. Řadu těchto návrhů jsme předložili během jednání premiérovi.

Ve čtvrtek jsme nepodpořili prodloužení nouzového stavu. Vláda selhala v boji s epidemií Covid-19, a co hůř – šla proti zájmům lidí a odmítla veškeré konstruktivní návrhy na zlepšení. Nyní tak v maximální míře podpoříme hejtmany a kraje, hodláme iniciovat setkání s vládou a budeme plně spolupracovat s ministerstvem zdravotnictví, aby se krize začala konečně řešit, a ne prohlubovat.

Lenka Kozlová varovala, že vyprší možnost využívat studijní materiály online. Zástupci vlády se totiž doposud nedohodli se Svazem nakladatelů a knihkupců. Přitom je během koronaviru řada studentů na vzdáleném přístupu závislá, obzvláště pokud teď dokončují například závěrečné ročníkové práce.

U příležitosti Dne solidarity s Běloruskem jsme vyvěsili po celé republice běloruské vlajky a Markéta Gregorová spustila také informační web.

Upozornili jsme ve Sněmovně na rizika financování zbývajících 32 kilometrů dálnice D4 formou nevyzkoušeného systému Public Private Partnership. Ten je podle nás pro podobný projekt nevýhodný a stát kvůli němu může prodělat 4 až 5 miliard.

Na sociálních sítích nejvíce rezonoval projev Ivana Bartoše z pléna Sněmovny k nouzovému stavu, představení našeho plánu Za pět dvanáct a téma knihoven a online dostupnosti knih v době pandemie. Kromě zmíněných příspěvků jsme dále monitorovali především dění ve Sněmovně. Odstartovali jsme také přípravy pro kampaň Humans of Piráti a rozeslali instrukce do všech krajů. Společně s mediálním týmem Starostů jsme také připravili koncepty společných grafických šablon pro společnou komunikaci v kampani a v neposlední řadě jsme i aktualizovali náš web Piráti pracují.

 

Zprávy z personálního odboru

E-learning - plánované události
15. 2. zveme na oblíbený online workshop #IamRemarkable, kde zapracuješ na svém sebevědomí a sebeprezentaci.
16. 2. od 17:15 proběhne na Pitube veřejná panelová diskuze: Rodina, pracovní trh a daně aneb Jak sladit rodinný a pracovní život?
Hosty budou Olga Richterová, Filip Pertold a Tomáš Kopečný
Budeme rádi za sdílení! Dotazy můžete posílat přes sli.do.
16. 2. od 19:00 se těšíme na cestovatelskou přednášku o Cookových ostrovech!
Přednáška proběhne tady.
17. 2. Webinář: Budování zdravého sebevědomí a podporujícího prostředí
Co je zdravé sebevědomí, kdy a jakým způsobem se tvoří, práce mimo komfortní zónu, práce s nervozitou, krize jako příležitost, udělování zpětné vazby. Omezená kapacita!
19. 2. Workshop ROZPOČET OBCÍ / KRAJŮ
Diskusní workshop s krátkou přednáškou na téma obecních a krajských rozpočtů. Rozpočet obce vs. kraje, na co si dát z pozice zastupitele pozor, rozpočtový výhled, zhodnocování financí (pozor na nabídky), Piráti a finance v obcích a krajích (jak fungovat, co prosazovat), participativní rozpočet a rozklikávací rozpočet .
Workshop vřele doporučujeme účastníkům projektu SAKO!

Z důvodu eliminace rizika přítomnosti nezvaných hostů je na událostech umístěných na Moodle nutná registrace.
"Zapsat se do kurzu" > kliknout na černé políčko "RESERVE".
Kdybys měl/a s registrací problém, volej 608360206.

Víš, kde najdeš další plánované akce, jako například přednášku Příbramský Pirát na misi v Tanzánii, workshop na téma Vyjednávání s Olgou Richterovou, Zdeňkem Hřibem a Jirkou Hoskovcem nebo webinář na téma Staré mapy a jak se v nich vyznat?
Tady: wiki.pirati.cz/po/elearning :-) Wiki průběžně aktualizujeme.

E-learning - nové materiály v Moodle
Jak spolu souvisí osobní rozvoj a marketing? Záznam z přednášky Jakuba Plecháče.
Záznam z přednášky na téma Přístupné psaní - Aby naše texty působily čitelně a čtivě. Lektor JUDr. Jakub Šváb.
A nakonec záznam z veleúspěšného workshopu Hledání předků od Blanky Lednické.

Good solutions for bad practises
Zaměřili jsme se na nejčastější příklady špatné praxe u Pirátů a pokusili jsme se je lehkou formou překlopit do pozitivních formulek. Výsledek jsme s vámi sdíleli už v předešlém newsletteru, ale zvládli jsme dokument ještě o něco málo obohatit.
V případě, že bys rád/a něco doplnil/a, napiš mail na linda.kasparkova@pirati.cz.

První plavba členů týmu
Na podzim roku 2020 jsme se pustili do průzkumu situace kolem zapojování nových lidí v různých pirátských týmech a od vedoucích těchto týmů jsme sbírali tipy na inspiraci pro ostatní. Podívej se, jak to dopadlo!
Naše snaha o zlepšení situace okolo zapojování a vedení nových lidí tímto samozřejmě nekončí. Konzultujeme s experty na týmovou diverzitu a na jaře plánujeme workshopy pro vybrané skupiny a následné zpracování funkční koncepce pro ostatní.

SAKO - zastupitelská akademie
Do první etapy vzdělávacího programu pro zájemce o kandidaturu v komunálních volbách 2022 se nám přihlásilo 349(!) účastníků. Průběh projektu můžeš sledovat na sako.pirati.cz Možnost zápisu do druhé etapy otevřeme pravděpodobně na podzim.

Pirátský letní kemp
Letní dovolená s Piráty (i Pirátčaty)?
Přijímáme náhradníky!

 

A je tu váš oblíbený borec na konec.

Dnešním borcem na konec se stává Jakub Plecháč. Jakub je z Trutnova, je mu 22 let a již tři roky je Pirátem. Studuje marketing na vysoké škole Zealand Institute of Business and Technology v Dánsku. U studia si vydělává jako učitel čínštiny, kterou se naučil sám v šestnácti letech.
Také se snaží o pokoření světového rekordu v planku. Držíme mu palce!
A proč je Jakub borec? Ačkoli nemá příliš zkušeností v přednášení, nezalekl se a nedávno ve spolupráci s pirátským e-learningem uspořádal přednášku na téma Osobní rozvoj a marketing, která měla obrovský úspěch. Navštívilo ji přes 60 hostů!
Děkujeme Jakubovi za to, že se nezalekl vstoupit do neznámých vod a obohatil nás svými vstupy.
Zároveň je to i výzva pro ostatní! Neboj se říci, že něco umíš, přines zajímavé téma a my ho s tebou rádi zpracujeme. Personální odbor se už těší na smršť nových nápadů!
Buď jako Jakub a pojď do toho s námi!
Jakube, ještě jednou díky, jsi borec!

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643