Resortní tým Zemědělství: Aktuální informace z RT Zemědělství (březen, duben) (zpět)

Milé pirátky a piráti,

právě Vám dorazil již třináctý newsletter z resortního týmu zemědělství. Tento newsletter mapuje posledních šest týdnů od vydání posledního newsletteru.

 

Pomozte nám pomáhat krajině, lesům i zvířatům! Zapojte se do týmu pro zemědělství

Potřebujeme odborníky na zemědělství, lesnictví, ochranu půdy i vody, vodohospodáře, právníky, ekonomy a další specialisty, abychom společně pracovali na zlepšení situace v České republice. Pro studenty vysokých škol nabízíme možnost se naučit a poznat zajímavé prostředí poslaneckého klubu Pirátské strany. Pokud souhlasíte s Pirátským programem v oblasti zemědělství a životního prostředí a chcete nám pomoci, ozvěte se prosím Martinovi Huňadymu na tel. 732 251 216 nebo na martin.hunady@pirati.cz. Rádi Vás pozveme na naše setkání.

 

Připomínkujeme nedostatečně ambiciozní Protierozní vyhlášku

Konečně to vypadá, že budeme chránit půdu 1 cm půdy se vytváří zhruba 100 let. Ztráta půdy v ČR je ale vyčíslena na 21 mil. tun ornice za rok, což lze vyjádřit jako ztrátu minimálně 4,3 mld. Kč. Je potřeba zdůraznit, že se nejedná o vyčíslení škod způsobených na majetku nebo budoucí ekonomické ztráty způsobené nižší produkcí, ale pouze o finanční vyjádření ztráty půdy na základě ceny zeminy. Dle VÚMOP je v současné době až 60 % zemědělské půdy ohroženo vodní erozí a 25 % větrnou erozí. Nově se díky vyhlášce zavádějí sankce pro zemědělce, kteří nedodržují protierozní opatření a přispívají svým nevhodným hospodařením ke smyvu půdy z polí. Finanční postih se může vyšplhat k 1 mil. Kč a odebrání části zemědělských dotací.

 

Chceme větší pravomoci pro lesní hospodáře i lepší regulaci přemnožené zvěře

Poslanecká sněmovna momentálně projednává novelu zákona o myslivosti, která určí další směřování péče o krajinu a zvěř v ní. My jsme podpořili zařazení této novely na program schůze a ve spolupráci s dalšími stranami i organizacemi, které sdružují lesníky, zemědělce, vlastníky půdy, myslivce či ochranáře, v ní prosazují některé změny. Jejich cílem je zlepšit možnosti vlastníků a hospodářů účinněji řešit škody na porostech přemnoženou zvěří, vrátit myslivecké hospodaření na státních honitbách do rukou lesních hospodářů a vytvořit prostor pro koexistenci spolkové, profesionální a vlastnické myslivosti.

 

Jsme proti vykostění zahrádkářského zákona

Během projednávání zahrádkářského zákona v Senátu opakovaně zaznívalo, že zahrádkářský zákon je zbytečný. Je třeba si připomenout, že je to již čtvrtý pokus o schválení zahrádkářského zákona. Současná verze se soustředí jen na to nejnutnější. Senát ovšem navrhoval vyjmout ze zákona ustanovení ohledně pachtovních smluv. Tím by prakticky odstranil plnění jednoho ze dvou hlavních cílů zákona. My budeme apelovat na všechny přítomné poslance aby odmítli senátní návrh.

 

Odmítli jsme kvóty na české potraviny

Odmítli jsme povinné kvóty pro prodej českých potravin v obchodech nad 400 metrů čtverečních. Zákon zaváděl sankci až 50 milionů korun za prodej potravin dvojí kvality. Přijetím zákona by došlo ke zdražení potravin, snížení výběru a v konečném důsledku i zhoršení problému dvojí kvality. Kromě toho by se musela Česká republika připravit na řízení pro porušení smluv, které mohlo skončit i sankcemi.

 

Další analýza dokazuje Babišův střet zájmů. Žádáme o nový audit

Premiér Andrej Babiš dosadil do většiny výkonných i kontrolních pozic Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF) své nejbližší spolupracovníky. Fungování instituce přizpůsobil tak, aby nahrávala jeho byznysovým zájmům. Vyplývá to z nové analýzy Nadačního fondu proti korupci. Podle ní jsou v souvislosti s fungováním fondu problematické nejenom dotace pro firmy, které defacto Babiš ovládá, ale i veřejné zakázky. Kvůli novým skutečnostem žádá pirátský europoslanec Mikuláš Peksa nový audit.

 

Hlídáme důsledné projednání SZP

Nad objemem agrárních dotací, způsobem jejich rozdělování i celkovou podobou reformované společné zemědělské politiky stále visí otazník. Ministerstvo zemědělství se pokusilo obejít odbornou veřejnost a nevládní organizace při projednávání SZP. Díky naší aktivitě jsme donutili MZe otevřít projednávání SZP. MZe následně otevřelo strategii SZP připomínkám veřejnosti. Náš resortní tým se účastní všech jednání pracovních skupin a sleduje další postup ministerstva.

 

Na čem pracujeme?

Připravujeme se na velké boje kvůli nastávajícímu projednávání novely zákona o ekologickém zemědělství.
Mimo legislativní práce připravujeme koncept reformy státní správy ve vztahu k hospodaření v krajině, její obnově a ochraně a územnímu rozvoji, řešíme decentralizaci distribučních sítí v potravinářství (tedy podporu alternativ vůči nadnárodním supermarketům) a připravujeme se na mimořádně těžký a důležitý střet při pokusech ministerstva novelizovat zákon o významné tržní síle.
Dále pracujeme na našich prioritách, kam by se mělo naše zemědělství vyvíjet. Připravujeme 7 pilířů pirátské zemědělské politiky. Na tomto dokumentu pracuje celý resortní tým. Dokument je stále rozpracovaný a i Vy se na něm můžete podílet!

Za RT zemědělství Martin Huňady

 

Martin HUŇADY

martin.hunady@pirati.cz

+420 732 251 216