Interní newsletter: Zvolili jsme nové členy RV, bojujeme s hoaxy a hledáme dobrovolníky, kteří ovládají magii CTRL+C a CTRL+V (zpět)

To vše a ještě mnohem více se dozvíš v dnešním newsletteru. Tak se začti, protože Pirát/ka ví!

Zprávy z administrativního odboru

Hlasování CF:
CF 12/2021 Volba vedení zahraničního odboru
CF 13/2021 Dovolba kontrolní komise

Navrhovat kandidáty či podpořit již navrhnuté kandidáty lze v rámci Členských podnětů.

 

Zprávy z Republikového výboru

Republikový výbor projednává program do sněmovních voleb. Prosíme členy, aby se vyjádřili na fóru. K podnětům, které tam zazní, přihlédneme.
S novými členy RV po hlasování CF se můžete seznámit zde.
Už za týden se na Jitsi koná zasedání RV. Program je k dispozici v tomto vlákně.

 

Zprávy z mediálního odboru

Piráti a Starostové po pondělním jednání s koalicí SPOLU potvrdili, že i nadále vidí jako jedinou možnost řešení aktuální politické krize rozpuštěním Sněmovny, a tedy vypsáním předčasných voleb. Ivan Bartoš se ve středu sešel s prezidentem Zemanem. Připomněl mu, že v roce 2013 Sněmovnu rozpustil 8 dní po tom, co si tento postup odhlasovala. Prezident dále uvedl, že v případě, pokud by byla vládě vyslovena nedůvěra, nechá Babiše vládnout v demisi. Vyslovení nedůvěry v situaci, kdy vláda řeší závažné bezpečnostní ohrožení, především v mezinárodním kontextu není dle Pirátů vhodné řešení .

Manželství pro všechny má umožnit stejnopohlavním párům sňatky s veškerými právy, které registrované partnerství neobsahuje. Podle iniciativy Jsme fér existuje přes 100 rozdílů. Zákon o manželství stejnopohavních párů čeká na projednání už přes 1000 dní. Místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja adresoval české Poslanecké sněmovně otevřený dopis, v němž europoslanci vyjadřují zákonu plnou podporu. Sněmovní úpravu, kterou spolu navrhují Piráti a STAN, ve čtvrtek poslanci posunuli do 2. čtení.

Senát ve čtvrtek schválil novelu volebního zákona, díky níž bude přepočet hlasů na mandáty převeden proporčnějším způsobem, než dle dosud platného zákona z roku 2000, který výrazně zvýhodňoval větší strany.

 

Zprávy z personálního odboru

K 31. červenci byla podána rezignace vedoucí personálního odboru. Pokud právě ty zvažuješ kandidaturu, neváhej se nám ozvat. Rádi tě zasvětíme do agendy a procesů tak, abys věděl/a, do čeho jdeš, a následné předání tak bylo hladké.

A tobě, Jano, za celý tým PO děkujeme za všechny ty roky, nápady, příležitosti a vize, díky kterým se nám povedlo odvést pořádný kus práce.

E-learning - plánované události

30. 4. 18:00 Bezpečnost v komunále 1.2
Krizové řízení na úrovni větších obcí, měst a krajů, problematika prevence návykového chování ve větších obcích (regulace hazardu, protialkoholní vyhlášky, ..) a příklady z praxe řadových zastupitelů.

3. 5. 19:00 Šel vojáček po silnici
Další díl seriálu oblíbených genealogických workshopů.

4. 5. 18:00 Jak se připravit na pracovní pohovor
V našem webináři s vámi tuto otázku probereme a poradíme vám, jak co nejlépe odpovědět. Na příkladech z praxe vám také ukážeme, jakých chyb se vyvarovat.

5. 5. 17.00 SAKO: Zastupitel
Na tento čtyřdílný kurz na míru od organizace OŽIVENÍ jsme moc pyšní. Věříme v obrovský přínos. Zde je jeho druhý díl.

7. 5. 18:00 Současné Rusko a jeho vliv na ČR
Přednáška o současném Rusku a jeho vlivu na Českou republiku. Přednášet bude bývalý generální konzul v Moskvě Vladimír Votápek.

10. 5. 17:00 GTD metoda
Jak efektivně využít svůj čas a udržet si přehled o svých úkolech. Omezená kapacita účastníků.

10. 5. 19:00 Jak na hoaxy, trolly a další
Webinář vede tým odpovídačů MO. Jak se vypořádat s nenávistí, trolly, jak se nenechat vyvést z rovnováhy a jak správně odpovědět? Jak správně postupovat, když narazíme na hoax, či zprávu u které si nejsme jisti její pravdivostí?

Organizace Flexjobs.cz, se kterou rádi spolupracujeme při přípravě webinářů pro naše členy a příznivce, nám nabízí své webináře za zvýhodněnou cenu.
Nezapomeň při registraci uvést do slevového kódu: Piráti
Cena pro Piráty: 390,-/kurz/1 osoba (první trénink je zdarma).

 

A víš, kde najdeš další plánované akce, jako například webinář prezentačních dovedností? Nebo webinář na téma komunitní plánování na obci?

Tady: wiki.pirati.cz/po/elearning :-)

E-learning - nové materiály v Moodle

Máme pro tebe záznam z vysílání z virtuální obce: Pirátín - cirkulární obec. O tom, jak ideálně hospodařit s odpady na úrovni obce.

Druhý díl z pětidílné série webinářů pro zastupitele: Bezpečnost v komunále 1.1: Obecní policie, složky IZS

Záznam z webináře: Závislost a NEzávislost, kde jsme si povídali o užívání či zneužívání psychoaktivních látek.

Záznam z přednášky: Problémy na trhu veřejných zakázek
Proč jsou trhy veřejných zakázek důležité? Jak jsou velké? Co jako stát/kraj/obec nakupujeme?

SAKO
Pokud jsi účastníkem SAKO, prosím sleduj sako.pirati.cz, ať ti nic neunikne.

 

Zprávy z volebního štábu

Na přenos dat ze souborů do webové aplikace hledáme až 15 dobrovolníků.

Určitě sis někdy položil/a otázku, co vlastně dělá plnič webu. Teď to můžeš nejenom zjistit, ale rovnou si to i vyzkoušet. Náš plnič webu:
- má čas od středy 5. dubna do pátku (případně dle potřeby)
- se ve středu od 10:00 zúčastní školení pro plniče (k dispozici bude záznam)
- bude plnit web obsahem cca 5 hodin denně
- umí delikátní zkratky CTRL+C a CTRL+V a nebojí se je použít
- pokud zkopíruje nesmysl, všimne si toho a nenechá to tak
- umí používat Word, Excel, výhodou (ne nutností) je zkušenost s administrativním rozhraním webu (ne nutně)

Zároveň hledáme koordinátora plničů, který bude k dispozici 4. 5. (seznámení se s úkolem), 5. 5. (školení na plnění) a přitom bude koordinovat práci dobrovolníků a bude v kontaktu s programovým týmem.

Dobrovolníci a dobrovolnice se mohou hlásit Kateřině Netíkové (katerina.netikova@gmail.com).

 

(Mezi)resortní týmy

V Pirátech se to týmy jenom hemží. Dnes si představíme MRT Odpady a nově vznikající pracovní skupinu Porodnictví.

Meziresortní tým Odpady
Tento MRT dlouhodobě řeší recyklaci a aktuálně se věnuje ZEVO. Dalším důležitým tématem, kterým se bude zabývat je třídící sleva.

Pokud tě tato tematika zajímá a chceš se diskuzí účastnit, kontaktuj Janu Míškovou (jana.miskova@pirati.cz) nebo Františka Elfmarka (frantisek.elfmark@pirati.cz). Tým komunikuje na Zulipu a schází se zhruba 1x za 14 dní.

Pracovní skupina Porodnictví
Tým vzniká pod resortním týmem Zdravotnictví za vedení Veroniky Hažlinské. Smyslem skupiny je vytvořit společnou pirátskou vizi pro porodnictví včetně krátkodobých a dlouhodobých cílů. Mezi tématy, kterými se bude skupina zabývat, jsou omezování osoby blízké u porodu, ignorování výjimek za zákazu návštěv pro rodiče jako zákonné zástupce či neexistující výjimka pro přítomnost osoby blízké, při potratu před 22. týdnem těhotenství, neexistující porodní domy, omezování kompetencí porodních asistentek, nedostatečná podpora kojení, nejednotné ošetřovatelské postupy napříč republikou aj.

Do skupiny je možné se zapojit, a to buď ve vláknu na Zulipu, nebo přes email Veronice (veronika.hazlinska@gmail.com).

 

Za personální odbor Pirátů
Adéla Snížková
zástupkyně vedoucí personálního odboru
adela.hradilova@pirati.cz
608 517 171