Interní newsletter: Není to hoax! (zpět)

Již příští týden vypukne kampaň! Přinášíme ti tedy poslední newsletter, který si můžeš přečíst z pohodlí domova. Ten příští už jistě budeš číst v ulicích!
Kampaň je vždycky jen tak dobrá, jak dobrý je tým, který ji tvoří. Tak do toho pojď s námi!
.

Zprávy z republikového výboru

Republikový výbor s některými výhradami schválil volební program, který má být představen v úterý 18. května při odstartování kampaně. Proces schvalování programu nebyl bohužel jednoduchý ani ideální. Proto již nyní zpracováváme získané zkušenosti, abychom věděli, kterým věcem se příště chceme vyvarovat.

Z květnového zasedání vyplynuly další nové aktivity.
Vznikla skupina pro Zlepšení spolupráce republikového výboru a předsednictva strany, která připravuje podklady pro společnou schůzku.
Další skupina se zaměří na řešení neznalosti členů strany v oblasti základních programových východisek (patenty, svobodný software, svoboda Internetu a dalších).

V následujícím týdnu proběhne dovolba členů RV za CF. Opět apelujeme na informovanou volbu. RV potřebuje plný stav, aby mohl plnit své povinnosti co nejlépe, proto vol (informovaně)!
Kandidáty můžete nominovat a podpořit ve vlákně Členské podněty.

 

Zprávy z administrativního odboru

Běžící jednání Celostátního fóra:
CF 13/2021 Dovolba kontrolní komise
CF 14/2021 Volba vedení Zahraničního odboru
CF 15/2021 Doplňující volba republikového výboru

 

Zprávy z republikového předsednictva

Poděkování republikového předsednictva:
"Děkujeme Janě Koláříkové za roky práce v personálním odboru a jeho posun na vyšší úroveň. A přejeme hodně štěstí v další práci."

Komunikace ve skupinových chatech
V následujících měsících nás čeká náročné období. Už teď přibylo stresu, tlaku a emocí. Často je nejsnazší tyto pocity projevit právě ve skupinovém chatu, který často používáme. Všichni se učíme být někdy offline. Některé diskuze nám čerpají více času, než bychom sami chtěli. Proto tato výzva: Před postováním do skupinového chatu prosím každý zvažme, zda to opravdu musí číst desítky lidí, zda to nemůžeme vyřešit kontaktováním konkrétní osoby a zda není možné dodržet například víkend.

Republikové předsednictvo doporučuje týmovou supervizi!
RP pravidelně absolvuje týmovou supervizi, kterou doporučuje pro nadcházející náročné předvolební období i ostatním týmům. Skupinová supervize nám poskytuje “bezpečný prostor”, ve kterém můžeme naplno využít společný čas při diskuzi řízené supervizorem. Právě díky supervizi jsme často schopni sami najít řešení toho, co bychom na naší spolupráci rádi změnili/zlepšili. Chceš i ty se svým týmem využít možností týmové supervize? Pak postupuj podle tohoto návodu.

 

Zprávy z personálního odboru

Pozvánka na diskuze s nominanty do vládního týmu před volbou CF
Připravujeme pro vás 3 streamy Pirate TV, kde bude mít členská základna možnost postupně lépe poznat všechny nominanty do vládního týmu, o kterých bude později hlasovat.
Představení nominantů jako takové proběhne v rámci příslušného jednání CF na fóru, i přesto bude mít v rámci těchto plánovaných Pirate TV každý nominant pár minut na krátký úvod či rychlé představení.
Převážná část streamů však bude věnována zodpovídání dotazů z členské základny.
Konkrétní jména nominantů přiřazená k jednotlivým termínům zveřejníme po zahájení jednání CF. Nejdříve tedy 20. 5. 2021.

Termíny diskuzí:
Pátek 21. 5. 18:00
Pondělí 24. 5. 18:00
Pátek 28. 5. 18:00
Úterý 1. 6. 18:00 (Jedná se o prostor pro případnou 4. část. Tento termín možná zůstane nevyužitý, ale pro jistotu save the date.)

Tyto diskuze budou přístupné pouze registrovaným příznivcům a členům strany. Děkujeme za pochopení.

 

Hledá se nový/á vedoucí PO!
Došlo k rezignaci současné vedoucí personálního odboru. Pokud uvažuješ nad svou kandidaturou na tuto pozici, či pokud tě pouze zajímá, co v PO děláme a jak pracujeme, zveme tě na online setkání 20. 5. od 18:00 na jitsi.pirati.cz/jakfungujepo

 

Novinky ze světa e-learningu
18. 5. 18:00 Úředníci vs. politici
Věděli jste, že „Jistě, pane ministře“ vychází z reálných situací? To by člověk nevymyslel. Nejsilnější opozicí vašich záměrů často nebudou politici, ale právě úředníci. Jaké taktiky využívají úředníci k tomu, aby zhatili záměry politiků? Jak tyto taktiky rozpoznat a jak jim čelit?

19. 5. 17:00 Třetí ze série čtyř velice kvalitních webinářů od oziveni.cz: Rozhodovací procesy - jednací řády, střet zájmů a veřejné zakázky - všetci ne/kradnú?!

A víš, kde najdeš další plánované akce, jako například další webinář od oziveni.cz, webinář prezentačních dovedností? Nebo besedu s Tomášem Hajzlerem?
Tady: wiki.pirati.cz/po/elearning :-)

17. 5. 17:00 Praktické vedení výběrových pohovorů
Personální tým Praha pořádá kurz pod vedením Pavla Slezáka.
Počet účastníků je omezen na 15 lidí
Na kurs v uvedeném termínu se můžeš zapsat vyplněním tohoto formuláře . Počet míst je omezen, tak neváhej :).
Prosíme účastníky, aby si před kurzem pročetli doprovodné materiály.

 

E-learning - nové materiály v Moodle
Záznam z webináře: Jak na hoaxy, trolly a další
Zazněly zde velmi důležité informace, vzhledem k přibývajícím falešným zprávám a nenávisti vůči Pirátům na sociálních sítích.

Záznam z besedy: Úvod do komunitního plánování na obci
Co je KP a v čem jsou jeho přínosy? Jak ho začít a rozvíjet v čase? Jaké jsou nástroje KP? Úvod do KP formou diskuze.

Přikládáme odkazy na dva záznamy proběhlých webinářů od oziveni.cz, které byly zaměřené především budoucím (ale i stávajícím) komunálním zastupitelům. Tyto záznamy (spolu s doprovodnými materiály) budou dostupné do 19. 5. 2021., tak si je pusť. Není čas ztrácet čas!
Opravdu moc doporučujeme všem, kteří koketují s kandidaturou na zastupitele, případně všem, které zajímá práce pro obec.
Fungování (orgánů) samosprávy
Zastupitel

Na Moodle jsme přidali také dvě nové příručky zpracované našimi kolegy:
Minimální rozsah znalostí kandidátů do komunálu, kterou pro SAKO zpracoval Adam Rut.
A příručka Finanční řízení obcí, kterou zpracoval Jaroslav Vlk.

Personální odbor tímto oběma velice děkuje!
Chceš se taky zapojit a pomoci ostatním vzdělat se v něčem, v čem jsi dobrý/dobrá? Sharing is caring, napiš nám (jana.kolarikova@pirati.cz, linda.kasparkova@pirati.cz)!

 

ZKRATKY
Piráti používají zkratky všude, kde to alespoň trochu jde. Je to takový náš folklór. Ale, kdo se v nich má vyznat? Nabízíme novou stránku na pirátské wiki, kde najdeš jejich seznam s popisem. Pokud víš o běžně používané zkratce, která tam chybí, napiš nám prosím na marketa.kafkova@pirati.cz. Díky!

SAKO
Pokud jsi účastníkem SAKO, prosím sleduj náš web, ať ti nic neunikne.

 

Zprávy z mediálního odboru

Ministerstvo pro místní rozvoj opět rozdělovalo dotace systémem, kdy o 15 miliardách na modernizaci zdravotnictví rozhodovala rychlost podání online žádosti. A tedy fakticky kliknutí myší. To považujeme za naprosto absurdní. Ondřej Profant proto poslal interpelaci ministryni Kláře Dostálové. A také ji upozornil na to, že se dá podobný systém snadno obejít automatickými programy.

Lukáš Černohorský interpeloval ministra zdravotnictví Petra Arenbergera ohledně jeho problematického majetkového přiznání, v němž ministr neuvedl příjmy a nemovitosti za miliony korun. Chceme věc řešit na Kontrolním výboru Poslanecké sněmovny a pokud Arenberger vše důkladně nevysvětlí, měl by podle nás rezignovat.

Na tiskové konferenci jsme oznámili, že podpoříme hlasování o nedůvěře vládě. Nejdříve ale chceme dořešit diplomatickou a bezpečnostní krizi s Ruskem.

Naši poslanci i europoslanci odmítli záměr Ministerstva zdravotnictví, aby se začalo omezovat proplácení antigenních testů na covid ze zdravotního pojištění. Podobný krok je podle nás nepřijatelný, pokud vláda zmíněnými testy podmiňuje návštěvu služeb. Naši europoslanci také prosadili v europarlamentu výzvu, aby členské státy testy na covid-19 poskytovaly zdarma.

V týdnu jsme rovněž iniciovali mimořádnou schůzi k ochraně oznamovatelů protiprávního jednání, kde se v prvním čtení projednával i náš návrh k této problematice. Ochrana tzv. whistleblowerů je totiž klíčové protikorupční opatření, které by ročně daňovým poplatníkům mohlo ušetřit minimálně desítky miliard korun.

Online sekce MO věnovala veškerou svou energii a čas přípravám na zahájení kampaně, které proběhne v úterý 18. 5. Usilovně pracujeme zejména na dokončení společného koaličního webu, kam ve spolupráci s krajskými týmy nahráváme medailonky jednotlivých kandidátů a plníme web dalším obsahem tak, aby byl během zahájení kompletní.

Dalším důležitým projektem pro tento týden byla kompletace šablon pro online komunikaci v dalších měsících. Nové šablony začneme používat společně se startem kampaně, během které proběhne i rebranding centrálních pirátských kanálů (šablony najdeš u svých krajských mediálních spojek). V první fázi budeme používat logo koalice + cover foto s textací “Vraťme zemi budoucnost” bez obličejů politiků.

Poslední aktivitou tohoto týdne bylo dokončování projektu Humans of Piráti a Starostové, kde dofocujeme poslední kandidáty a připravujeme se na launch, který proběhne společně se startem kampaně.

 

Zprávy z první linie

Nelíbí se ti neustálé šíření lží o Pirátech? Chtěl/a bys s tím něco udělat? Pokud ano, napiš na mail ivana.hlusickova@pirati.cz.

 

Zprávy z technického odboru

Došlo k upgradu a migraci fóra. Nově umí Markdown a také tmavý vzhled. Najdeš ho pod svým účtem v sekci Uživatelský panel -> Nastavení -> Vzhled fóra.
Omlouváme se za případné problémy spojené s migrací.

Využití Markdownu je v rámci pirátských systémů a aplikací poměrně široké. Najdete ho např. v CodiMD, Redmine, peertube, gitlabu, Nextcloudu a dalších. Zdrojový text je tudíž možné zkopírovat se zachováním funkčnosti.
Návod v češtině, jak používat Markdown, najdete například tady.

No a to je pro dnešek vše.
Přejeme skvělý start kampaně všem Pirátům a Pirátkám dobré vůle.

 

Za personální odbor Pirátů
Jana Koláříková
vedoucí personálního odboru (v rezignaci)
jana.kolarikova@pirati.cz
770113643