Interní newsletter: Zdravíme z PO kempu (zpět)

Ahoj všem Pirátům a Pirátkám,

posíláme novinky ze strany.

🤵Co dělají naši politici?🧑‍🚀

Proti plošnému prolomení práva na soukromí v privátní komunikaci na internetu se postavil po pirátských europoslancích i předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek.
Automatický software, který má vyhodnocovat, zda se nejedná o materiál týkající se zneužívání dětí, má chybovost 87 %.

„V prolomení soukromí a v dalším šíření soukromých fotek a videí se skrývá obrovské riziko zneužití. Soukromé fotky našich dětí se dostanou k očím třetích osob. To je prakticky konec ústavního práva na soukromí. Právní experti nás upozornili na to, že plošné prolomení soukromí by bylo v rozporu s garancí základních práv.”

Tři jednací dny a tři sněmovní schůze. Prvním čtením prošel Magnitského zákon navržený ministrem zahraničí Janem Lipavským. Druhým čtením prošla novela zákona o svobodném přístupu k informacím prosazovaná Jakubem Michálkem, která umožní lepší kontrolu nad firmami státního podniku ČEZ. Sněmovnou prošla také řada návrhů, které jsou transpozicí evropského práva. Jak upozornil ministr pro legislativu Michal Šalomoun, nečinnost předchozí vlády v přijímání směrnic nás může stát až 2 miliardy korun.

Lidé budou dostávat přesné a jasné informace o spotřebě tepla a teplé vody, což je v době zdražování pro občany obzvlášť důležité. Návrh prošel sněmovním prvním čtením.

„Všichni, kteří odebírají centrálně připravované teplo a teplou vodu, budou ze zákona informováni přesně, spolehlivě a jasně o aktuální spotřebě, pokud mají dálkově odečitatelná měřidla nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění,“ říká ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek zaslal premiérovi interpelaci, ve které žádá o zlepšení boje proti dezinformacím. Na působení vládního zmocněnce pro dezinformace totiž nejsou přímo vyčleněny žádné finance a nemá ani žádné přímé podřízené, a to je potřeba změnit.

 

👵Kandidátky finišují v úterý 19. července👩

Blížíme se k cílové rovince v podávání kandidátek, ten den D je úterý 19. července. Jak už jsme informovali, tisknout kandidátky můžete přímo z Chobotnice. Na kontrolu v rámci volebního dohledu se nečeká, vnitrostranické nesrovnalosti budeme řešit i po tomto termínu průběžně. A Republikový výbor může do kandidátek zasahovat i po jejich podání, ale je určitě lepší mít vše v co nejlepším pořádku. Další informace naleznete v podrobnějším textu.

Republikový výbor ukončuje hlasování k možné volební spolupráci ve věci senátní kandidátky Hany Kordové Marvanové v obvodu Praha 11, . veřejné hlasování probíhá v rámci jednání RV 20/2022

 

🤲RP prosí o pomoc🤲🏻

Blíží se nám nejen komunální volby, ale i ty senátní. A naši kandidáti do Senátu velice uvítají každého zapáleného dobrovolníka, který je ochotný zapojit se do kampaně a vypomoci. Pokud se jedná i o tebe, neváhej a zapoj se, tvůj kandidát ti bude určitě vděčný.

 

🗣️Zveme na konferenci Think Twice🗣️

Zahraniční odbor zve na mezinárodní konferenci Think Twice, která se uskuteční v Pražském divadle Venuše ve Švehlovce (Slavíkova 22, Praha 3) již 6. a 7. srpna.
Řeč bude hlavně o lidských právech, především o situaci v Rusku a Číně. Těšíme se na Vaši účast. Vstup volný. Veškeré Info zde

 

Hezký den,

Matěj Kubíček
Česká pirátská strana
Vedoucí Personálního Odboru

matej.kubicek@pirati.cz
+420 704 975 335