Resortní tým Vnitro a bezpečnost: Co je nového? (zpět)

Vážení členové, příznivci, dobrovolníci a kamarádi,

dovolte mi, abych Vám poděkoval za Nalodění na Pirátskou palubu a odebírání novinek z resortního týmu Vnitro a bezpečnost při poslaneckém klubu České pirátské strany. Resortní tým se schází pravidelně jednou za 6 týdnů v úterky během poslaneckých týdnů, ale rovněž mimořádně na základě svolání vedoucího týmu. Ze všech schůzí pořizujeme zápisy. V těchto newsletterech, k jejichž odběru jste se přihlásili, Vás vždy informujeme o aktuálním vývoji agendy, na které Piráti pracují ať už z hlediska opoziční kritiky, či z hlediska vlastní aktivity v naplňování Pirátského sněmovního programu.

Co je teď tedy na stole?

Obsah

  • Kulatý stůl: Operativně pátrací prostředky.
  • Vládní novela o Policii ČR.
  • Povinné nahrávání zákroků Policie ČR.
  • Tolerance alkoholu u cyklistů.

 

Kulatý stůl: Operativně pátrací prostředky

Resortní tým Vnitro a bezpečnost se mimo jiné věnuje postupům, které využívají kriminalisté při dokazování trestné činnosti a justice k posuzování jednotlivých případů. Nedávno jsme se setkali se zástupci spolku Šalamoun, načež se náš poslanec Tomáš Vymazal chopil iniciativy k uspořádání mezistranického Kulatého stolu na téma Operativně pátracích prostředků. Jeho součástí bude debata o prostorových odposleších, odposleších bez soudního příkazu, a o pachových stopách a DNA vzorcích. Setkání se uskuteční po prázdninách. O konkrténím datu, místu konání a hostech setkání Vás budeme dále informovat.

 

Vládní novela o Policii ČR

Ministerstvo vnitra připravuje novelu o Policii ČR. Hlavním principem je dát policistům nové pravomoci. Jedná se zejména o:

  • širší pravomoci k odebírání věcí, které by mohly (!) sloužit k výrobě či aplikaci psychotropních látek.
  • oprávnění omezit provoz dronů a oprávnění k jejich zničení.
  • širší pravomoci k rušení elektronických komunikací a jejich využití během cvičení (!).
  • možnost stanovit policejní ochranku osobám z rozhodnutí ministra.
  • umožnění nahradit úřední záznam audio a videozáznamem.
  • rozšíření trestní imunity agenta a zpřesnění pravidel pro činnost agenta.
  • možnost použít důkazy od tajných služeb v trestním řízení.
  • povinnost (byť ne neomezená) tajných služeb tyto důkazy předávat.

Piráti k tomu připravili vlastní připomínky, které jsme zaslali ministru vnitra Janu Hamáčkovi. Pokud nebudou zapracovány v připomínkovacím řízení, budeme se je snažit předložit formou pozměňovacích návrhů.

 

Povinné nahrávání zákroků Policie ČR

Jedněmi z priorit Pirátů v oblasti Vnitra jsou zrychlení projednání pochybení veřejných činitelů a omezení buzerace občanů. Proto usilujeme o zavedení povinného nahrávání zákroků příslušníků Policie ČR, což je možné už dnes a řada státních i obecních policejních sborů to využívá. Tento systém neslouží jen k lepší ochraně občanů, ale také příslušníků. Internet se jen hemží různými videi, kde se provokatéři snaží dostat příslušníka Policie pod tlak, aby použil represivní metody - žel děj předcházející použití donucovacích prostředků se už na světlo světa nedostane a jednotliví příslušníci se tak dostávají pod nedůstojný tlak. Zavedení povinného nahrávání zákroků (tedy ne úkonů - viz právní definice) vnese do případných sporů jasný důkazní materiál, který jak urychlí, tak zkvalitní případné kárné řízení. Návrh na zavedení povinnosti jsme zakomponovali do připomínkovacícho řízení o vládní novele zákona o Policii ČR (viz odkaz), ale jsme připraveni i na variantu předložit tento návrh formou vlastní novely zákona.

 

Tolerance alkoholu u cyklistů

Na programu 30. schůze Poslanecké sněmovny je zařazena novela zákona o provozu na pozemních komunikacích (sněmovní tisk č. 338) z dílny Senátu, jejímž účelem je uzákonit toleranci alkoholu u cyklistů. Návrh je odůvodněn tím, že mezi vinohrady vedou cyklostezky a proto by bylo patřičné, aby mohli cyklisté požít malou míru alkoholu bez toho, aby jim hrozila trestní sazba. Tuto tezi chce Senát prosadit jednak sněmovním tiskem č. 338, jednak pozměňovacím návrhem k novele zákona o vnitrozemské plavbě. Piráti se jako liberálové přiklánějí k podpoře tolerance u cyklistů. Otázka ale je, jak přesně by měl zákon fungovat a zdali cesta do pekla není dlážděna dobrými úmysly. Z tohoto důvodu otevíráme diskuzní vlákno pro veřejnost, kde se k senátnímu návrhu může vyjádřit i veřejnost.

 

Děkujeme, že jste dočetli až sem. Více informací o resortním týmu jako takovém se dočtete na Pirátském webu.

S pozdravem,

Lukáš Kolářík
poslanec České pirátské strany
vedoucí resortního týmu