Resortní tým Finance: Úvodní zprávy z pirátského resortního týmu finance (zpět)

Milí zájemci o newsletter finančního resortního týmu

Právě Vám dorazil první newsletter resortního týmu finance, který bude nadále vycházet jednou za šest týdnů. V mimořádných situacích případně pošleme stručné novinky.

Děkujeme za zájem o oblast financí v Pirátské straně

Uplynulá práce resortního týmu:

Resortní tým finance se schází vždy v úterý před středečním jednání rozpočtového výboru, tedy ve 3. a 5. týdnu sněmovního cyklu

Členové resortního týmu jsou poslanci Mikuláš Ferjenčík, Tomáš Martínek, Jan Pošvář, Petr Třešňák. Jan Lipavský a další, jejich asistenti a členové poslaneckého analytického týmu. Organizační stránku věci má na zodpovědnost Jiří Valenta, asistent Mikuláše Ferjenčíka.

Resortní tým finance se věnuje oblasti, která se překrývá s gescí ministerstva financí. Tedy daňová a poplatková legislativa, rozpočtová dokumentace jako je návrh a schvalování státního rozpočtu a státní závěrečný účet.
Další gescí je pak koordinace plnění programových priorit (třeba zamezení 3. a 4. vlně EET) a střednědobých cílů.

 

Výběr z předchozí činnosti resortního týmu finance za uplynulý rok

STÁTNÍ ROZPOČET
Resortní tým finance se podílel na přípravě analýzy státního rozpočtu pro rok 2019, který byl do sněmovny předložen v září r. 2019. Připravil a konzultoval pozměňovací návrhy včetně podpory pro anylýzu dílčích rozpočtových kapitol a státních fondů.

Resortní tým se snaží zvýšit povědomí o veřejných výdajích a zvýšit jejich transparentnost nad současně dostupnou úroveň dle vyhlášky o rozpočtové skladbě, tzv. rozklikávací výdaje státu (rozklikávací rozpočet).
Analýza zde

DŮCHODY
Resortní tým se v srpnu se sešel na mimořádném jednání k vyřešení dilematu mezi tzv. sněmovní a senátní variantou valorizace důchodů v srpnu roku 2018.
Reportáž ČT

DAŇOVÝ BALÍČEK 2018
Resortní tým se v průběhu minulého roku věnoval tzv. daňovému balíčku a jeho oponentuře. Daňový balíček se věnoval mimo jinými tématy i implementaci směrnice proti vyhýbání se daňovým povinnostem, celkem byla změnou dotčena asi desítka právních předpisů.
Členové resortního týmu podali několik pozměňovacích návrhů, včetně zvýšení základních slev na poplatníka, liberalizace domovarnictví nebo prodloužení lhůty při podávání daňového přiznání elektronickou cestou.
všechny pozměňovací návrhy vč. pirátských

SMĚNÁRNY
V rámci sněmovního tisku jsme prosadili aby byla uvedena adresa internetová stránka s právy zákazníka na dokladu o provedené směně.

EET
Na základě programového cíle zastavit náběh tzv. 3. a 4. vlny elektronické evidence resortní tým vynaložil značné úsilí k ověření deklarovaných rozpočtových dopadů (analýza zde) a zpracoval několik pozměňovacích návrhů.

 

Práce v běhu:

Velká daňová reforma
Členové resortního týmu pracují na střednědobém projektu tzv. “velké daňové reformy”.
Velká daňová reforma si klade za cíl navrhnout daňovou reformu, která zjednoduší výběr daní jak na straně správce daně tak daňových subjektů. Dále sníží daňovou zátěž práce.
Střednědobý cíl

DAŇOVÉ RÁJE
Nejen v souvislosti s programem do eurovoleb se členové resortního týmu finance věnují problematice a řešení agresivního daňového plánování a odlivu zisku do zahraničí.
Interpelace
Odpověď na interpelaci

Státní závěrečný účet za r. 2018 (SZÚ 2018)
V zákonném termínu byl vládou postoupen státní závěrečný účet za rok 2018. Státní rozpočet skončil v přebytku necelé tři miliardy a v současné době se věnujeme detailní analýze výdajů za účelem jejich kontroly a snahy zefektivnit.

Státní rozpočet na r. 2020 (SR 2020)
Na začátku června byly na základě tzv. konvergenčního programu a fiskálních rámců představeny první parametry státního rozpočtu na r. 2020. V prvních ukazatelích se jedná o schodkový rozpočet

 

Legislativní novinky

Sazbový balíček
Vláda v minulých dnech do Sněmovny zaslala tzv. sazbový balíček, dílčí změny daňových zákonů za účelem zvýšení příjmů veřejných rozpočtů. Změny se dotýkají jak zákona o dani z příjmů, tak spotřební daně z lihu a tabákových výrobků. Důležitou změnou je pak změna výpočtu daňově uznatelných technických rezerv v oblasti pojišťovnictví.

MOJE Daně
18. června skončilo meziresortní připomínkové řízení k balíku legislativy, který má za cíl vytvořit legislativní prostředí pro připravovaný portál MOJE (MOderní a JEdnoduché) daně.

 

Zápisy ze schůzek resortního týmu finance naleznete na fóru pirátů.

Další newsletter Vám příjde na začátku září.