Resortní tým Práce a sociální věci: Co je nového v sociální oblasti? (zpět)

Milé pirátky a piráti,
pirátské příznivkyně a pirátští příznivci,

po měsíci se Vám opět hlásíme s pravidelně nepravidelným shrnutím toho nejdůležitějšího ze sociální oblasti.

Podpora zkrácených úvazků pro rodiče a další

Už měsíc platí sleva na pojistném pro zkrácené úvazky. Vztahuje se na vybrané skupiny, jako jsou např. studenti, pečující o děti do 10 let, zdravotně postižení, nebo osoby starší 55 let. U nich bude zaměstnavatel z toho, co sám hradí za pracovníky, odvádět na sociálním pojistném o 5 % méně.

Podle odhadů by tak mělo přibýt 30 až 50 tisíc nových zaměstnanců. Jsme rádi, že se to povedlo!

 

Lex Ukrajina V

Na konci února se přesouvá do Senátu Lex Ukrajina V, který přináší několik novinek, především v čerpání dávek - ať už humanitární, nebo pro solidární domácnost.

Podle nové úpravy budou dostávat uprchlíci z Ukrajiny humanitární dávku ve výši životního minima do 6 měsíců od udělení dočasné ochrany. Poté se sníží na úroveň existenčního minima (3130 Kč). Snížení se však nebude týkat zranitelných skupin, kterými jsou zdravotně postižení, malé děti, těhotné ženy, studenti a senioři nad 65 let.

(Pozn. V současné době mají nárok na humanitární dávku ve výši 5000 Kč po dobu 6 měsíců, a poté se tato dávka snižuje na úroveň životního minima.)

 

Finišujeme schůzky k zákonu o podpoře v bydlení

Rovněž v únoru proběhlo množství schůzek k dílčím tématům v rámci přípravy zákona o podpoře v bydlení (asistence, financování apod.). První týden v březnu se konala závěrečná meziresortní schůzka. Jejím cílem bylo shrnutí závěrů a dopracování podnětů, které vzešly ze stran neziskovek nebo zástupců obcí a krajů. Hurá do finiše!

 

Sousedské dětské skupiny - jako Piráti je dotahujeme ve spolupráci s MPSV

Během února se také uskutečnily další schůzky k pilotování projektu sousedského hlídání.

V březnu projekt schválila resortní rada, máme v plánu rozjet pilot v kraji. Sousedské dětské skupiny se stávají i součástí legislativy - brzy má být zveřejněn návrh novely zákona o dětských skupinách, kde budou ukotvené. Olga se Zuzanou se tématu věnují už několik let, v poslední době velmi aktivně.

 

Zvýšit rodičák?

Jsme rádi, že důchody v posledních letech rekordně rostly (nyní na 19400,- měsíčně v průměru). Jen na rodiče se poněkud zapomnělo. Současný rodičovský příspěvek totiž činí průměrně 9500,- měsíčně. Myslíme na rodiny s dětmi a trváme na pravidelné valorizaci rodičovského příspěvku. Za Piráty také chceme navýšit výchozí částku (dnes 300 tisíc) přinejmenším na 350 tisíc Kč.

 

Již brzy se ozveme znovu s novinkami ze sociální oblasti.

S přáním všeho dobrého

Olga & Zuzana
s pomocí Týny a Matěje

Více na: piratipracuji.cz
Náš "oborový" web: socialnisystem.cz
Olgy Twitter, Facebook, Instagram
Zuzany Facebook
Kontakt: kristyna.kouba@gmail.com, mat.cumpelik@gmail.com (asistenti Zuzany Freitas)