Resortní tým Zemědělství: Novinky z oblasti zemědělství - květen, červen (zpět)

Milí piráti a pirátky,

právě Vám dorazil již druhý newsletter z resortního týmu zemědělství. Tento newsletter mapuje posledních šest týdnů od vydání posledního newsletteru.

Pozn.: newsletter rozesíláme přes nalodeni.pirati.cz. Je třeba se na stránkách zaregistrovat (pokud už jste to ještě neudělali). Pokud chcete, aby vám náš newsletter chodil trvale, zaškrtněte zájem o zemědělství. Chcete-li se naopak z jeho odběru odhlásit, výběr zemědělství zrušte.

 

Zapojte se do týmu pro zemědělství

Nabízíme šanci právníkům, ekonomům a odborníkům na zemědělství, lesnictví, ochranu půdy i vody, vodohospodářům a dalším specialistům, zapojit se na zlepšení situace v České republice, a pro studenty něco se naučit a poznat zajímavé prostředí poslaneckého klubu Pirátské strany. Pokud souhlasíte s Pirátským programem v oblasti zemědělství a životního prostředí a chcete nám pomoci, ozvěte se prosím Martinovi Huňadymu na tel. 732 251 216 nebo na martin.hunady@pirati.cz. Rádi vás pozveme na naše setkání.

 

Prosadili jsme ať zemědělský fond zveřejňuje dotace

Státní zemědělský intervenční fond zřejmě bude povinně zveřejňovat informace o dotacích, které poskytl zemědělským podnikům. Díky našemu návrhu byla doplněna ou novelu o zemědělství, která převádí vyřizování národních dotací českým zemědělcům z ministerstva zemědělství na fond. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

 

Bojujeme za lepší lesy

Novela lesního zákona prošla prvním čtením. Do výboru jsme spolu s TOP 09 předložili řadu pozměňovacích návrhů, které mohou významně zlepšit situaci v českých lesích. Pouze dva přijal zemědělský výbor za své (zákaz zcizení státních lesů a drobná úprava zjednodušující přestavbu lesa). Zbytek budeme muset znovu načíst na plénu Sněmovny.

 

Máme nového garanta pro zemědělství

Republikový výbor na svém posledním zasedání zvolil nového garanta zemědělského programu Pirátské strany. Garantem se stal odborník na zemědělskou činnost Jiří Lehejček.

 

Zabráníme Povodí Moravy napáchat nevratné škody ve IV. etapě revitalizace řeky Moravy

Zastupitelstvo města Olomouce 14. prosince posvětilo svým souhlasem podepsání memoranda mezi městem Olomouc a Povodí Moravy. Na základě tohoto memoranda se město vzdalo práva rozhodnout o výsledné podobě protipovodňových opatření ve městě. Povodí Moravy prosazuje variantu drahou, nešetrnou variantu pro životní prostředí, ohrožující stávající protipovodňovou hráz a čističku odpadních vod. Kvůli stavbě nových protipovodňových opatření na řece Moravě bude muset ustoupit zahrádkářská kolonie na kraji Olomouce, která se zhruba stovkou zahrádek patří mezi největší osady ve městě. Zahrádkáři si nechali na vlastní náklady vypracovat studii, kterou předali Povodí Moravy a dělají práci, kterou mělo odvést zastupitelstvo města. Nyní je třeba pohlídat, aby tato studie nebyla zametena pod stůl.

 

Zvířata chceme skutečně chránit

Novela zákona o ochraně zvířat před týráním. Tato dlouho očekávaná norma nenaplnila ani zdaleka naše očekávání. Práva zvířat jsou něčím, co v žádném případě neignorujeme a týrání zvířat s Piráty rozhodně nemíníme přehlížet. Nyní pracujeme na řadě pozměňovacích návrzích, které budou zvířata chránit.

 

Navrhli jsme navýšení státní půdní rezervy

Půda je jedním z hlavních přírodních zdrojů. Měli bychom mít, ale na paměti, že půda není nezničitelná a proto by ji stát měl aktivně chránit. Stát půdu potřebuje na revitalizaci krajiny, kdy je třeba v krajině obnovit její přirozené prvky, jako jsou mokřady, tůně, lužní lesy a nivní louky. Díky navýšení státní rezervy bude stát moci pružněji reagovat na případné potravinové krize např. v důsledku klimatické změny. Bohužel náš pozměňovací návrh Zemědělský výbor nedoporučil. MZe se záměrem souhlasí, ale stanovisko dal nesouhlasné. Tvrdí, že i přes předpokládané navýšení výměry je to příliš riskantní a hrozí, že by zákon nebyl dodržen. Projednávání třetího čtení tisku je navrženo na pořad 33. schůze (od 9. července 2019).

 

Přejeme vám krásné léto!

Za RT zemědělství Martin Huňady