Resortní tým informatika: červen 2022 (zpět)

Posíláme Vám novinky, které se za poslední měsíc odehráli v oblasti digitalizace.

Úvod

Představení těch, kteří přišli poprvé (a nebyli přítomni na předchozích setkání, ani na setkání RT 25. 5. 2022),

a) Stručná rekapitulace obsahu Newsletteru, tedy, na čem aktuálně pracuje, co přibylo atp.,

b) Zpětná vazba ke spolupráci. Z naší strany jsme zaznamenali jen jednu anonymně psanou připomínku k vyhlášce o zveřejňování soudních rozhodnutí. Netuším, zda se dostala k autorovi připomínky zpětná vazba. Ocenili bychom v tomto kontextu vyšší míru informovanosti a případné koordinace, kdo a jakým způsobem (a případně kdy) by měl v plánu přispívat, abychom měli nějaký přehled toho, s čím můžeme počítat do budoucna,

c) Smyslem komentářů je odborné stanovisko k dané problematice/technologii (případně připomínka k určitému nedostatku, třeba systematickému nebo jazykovému atp.), smyslem připomínky není právní rozbor (to už zajistíme my).

 

1. Projekt Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj ohledně hodnocení veřejné správy

Organisation for Economic Co-operation and Development (zkratkou OECD), česky tzv. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, jejímž členským státem je také Česká republika, je mezinárodní organizace zřízení v roce 1948 původně k administraci Marshallova plánu.
Tato mezinárodní organizace nyní spouští projekt, s rozpočtem 1,1 miliardy EURO (hrazeno z 85 % fondů EHP a Norska a z 15 % ze státních rozpočtů členských států), hodnocení veřejné správy všech členských států v pěti oblastech:

a) Efektivita veřejné správy a reforem
b) Centre of Governence
c) Účast občanů a zájmových skupin
d) HR ve veřejné správě
e) Řízení digitalizace

Projekt obsahuje i vzdělávací programy, v kterýchž se mají zlepšit především:
- analytické dovednosti úřadníků (práce s daty, tvorba strategií) – od podzimu 2022 a
- podpora proklientského chování úředníků – od května 2022.

Cíl projektu v oblasti digitalizace veřejné správy je, kromě benchmarkingu proti jiným státům, zjistit zejména to, jak je digitalizace využívána jako nástroj k dosažení:
- Dostupných a kvalitních služeb,
- Efektivity,
- Kvalifikovaných lidských zdrojů,
- Angažovaní občanů.

Harmonogram projektu:
a) Březen 2022 až duben 2022 Zjišťování – dotazník, zahájení
b) Květen 2022 až červen 2022 Osobní setkání
c) Zjišťovací mise - 19. května 2022
d) Máme šanci získat podporu našich priorit od „renomovaného hráče“
e) Červenec 2022 až březen 2023 Tvorba zprávy
f) Duben 2023 až duben 2024 (Pomoc s implementací určitých doporučení)

Oficiální výsledky předběžného šetření nám zatím nejsou známy, nicméně zatím z jednání vyplynulo, že bude v případě České republiky zaměřena pozornost na:
a) množství koncepčních dokumentů (na různé strategie, plány a koncepce, kterých je velmi velké množství) a chybějící centralizovaný orgán, který by efektivně a centrálně digitalizaci veřejné správy řídil,
b) množství výborů, pracovních skupin a podvýborů, které se digitalizací veřejné správy zabývají a
c) na digitalizaci samosprávy.

Toto nicméně není oficiální stanovisko, vyplynulo to pouze z neformálních předběžných jednání.

 

2. Projekt Transformace řízení digitalizaci veřejné správy, stručně update

Aktuálně:

a) Paragrafové znění tzv. transformačního zákona připraveno. Jedná se změnový zákon, který mění dohromady 12 platných zákonů upravující digitální agendy veřejné správy, zřizuje například v tzv. 'digitální ústavě' Digitální a informační agenturu (zkratkou DIA) jako nový nadresortní ústřední správní úřad, mění kompetenční zákon a především přesunuje část působnosti MV ČR v oblasti digitalizace veřejné správy na nově zřízenou DIA. Tento zákon zároveň zrušuje Správu základních registrů, jejíž práva a povinnosti a působnost svěřuje rovněž DIA.

b) Je již připravena obecná část i zvláštní část důvodové zprávy (na dohromady asi 18 stran). Někdy v čase psaní tohoto Newsletteru bude návrh zákona vložen do zkráceného meziresortního připomínkového řízení, pokud toto zkrácené MPŘ odsouhlasí LRV.

c) V rámci projektu je nově zřízen tzv. bezpečnostní výbor pro koordinaci zajišťování bezpečnostních zájmů ČR, včetně kybernetické bezpečnosti.

 

3. Informace ohledně dezinformačních webech

25. 5. 2022 se sdružení CZ.NIC rozhodlo odblokovat většinu dezinformačních webů fungující v neprospěch bezpečnostních zájmů České republiky. Weby už v tuto chvíli nepředstavují dle názoru CZ.NIC bezpečnostní hrozbu pro bezpečnostní zájmy České republiky.

Jde konkrétně o tyto dezinformační weby:

Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz, Skrytapravda.cz a Aeronet.cz

Aeronet.cz zůstal zablokovaný, jelikož, nemá v registru uvedené správné údaje o držiteli.

Zablokovaných domén je aktuálně zhruba pět až šest stovek (tento údaj se může v době psaní tohoto článku měnit) – viz náhled veřejně přístupné tabulky vpravo.

 

4. European Chips Act

Evropská komise navrhuje v současné době komplexní soubor opatření, kterému se neformální říká tzv. “akt o čipech”. Tento soubor opatření má řešit nedostatek polovodičů a posílit vedoucí postavení Evropské unie v oblasti informačních technologií. Zároveň tento akt sleduje zájmy členských států Evropské unie v oblasti práva na příznivé životní prostředí.

V roce 2020 se ve světě vyrobil 1 bilion mikročipů, Evropská unie se přitom na celosvětovém trhu s mikročipy podílí zhruba z 10 %.

Čipy jsou strategická aktiva pro klíčové průmyslové řetězce. S digitální transformací všech členských států Evropské unie se objevují nové příležitosti pro rozvoj výroby a obchodování čipů pro vysoce automatizované automobily, cloud computingu, internetu věcí, superpočítačů a čipů podílejících se na zajišťování kybernetické bezpečnosti.

Nedávný globální nedostatek polovodičů si vynutil uzavření továren v řadě sektorů, od automobilů po zdravotnická zařízení. To více ukázalo extrémní globální závislost těchto polovodičových zařízeních. Globální nedostatek také dokazuje význam polovodičů pro celý evropský průmysl a společnost.
Předsedkyně Komise Ursula von der Leyen ve svém projevu o stavu Unie v roce 2021 stanovila vizi evropské čipové strategie, aby společně vytvořila nejmodernější evropský čipový ekosystém.

V současné době se čeká na případné schválení Parlamentem Evropské unie a Radou Evropské unie.

 

5. Aktuální materiály, které jsou nyní v meziresortním připomínkovém řízení

Za necelý měsíc přibyly především z hlediska digitální agendy v meziresortním připomínkovém řízení zejména tyto vybrané relevantní materiály:

1. Zákon o ochraně oznamovatelů

V eKLEPu se v současné době nachází již v pořadí 4. návrh zákona o ochraně oznamovatelů. Za připomínkové místo ÚV ČR - DIG požadujeme určité limity ochrany oznamovatelů před tzv. odvetnými opatřeními, přinejmenším specifikovat čas. Druhá doporučující připomínka směřuje jen k přejmenování nadpisu § 2.

2. Vyhláška o zveřejňování soudních rozhodnutí

Nakonec formou pouhé vyhlášky se upravuje povinnost zveřejňovat jen určitou výseč (dosti osekanou) soudních rozhodnutí a pouze některých trestních příkazů.
Naše připomínky směřují: 1) za rozlišením soukromoprávních a veřejnoprávních právnických osob v zákoně, 2) za zbavení nebo omezení pseudonymizace orgánů veřejné moci, 3) podstatnému rozšíření soudních rozhodnutích, které mají být zveřejňovány, 4) za stanovení délky zveřejnění soudních rozhodnutích, 5) navrhujeme také open data u zřizování dálkového přístupu k databázi, 6) navrhujeme blíže specifikovat tzv. elektronický nástroj pro pseudonymizaci.
Tato jediná vyhláška zatím byla ze strany resortního týmu připomínkována.

3. Zákon o správě voleb + změna Ústavy ČR + změna ostatních volebních zákonů

Přijetí zcela nového zákona o správě voleb, který sjednotí všechnu právní úpravu dosavadní správy všech druhů voleb do klíčových ústavních orgánů České republiky. Plánujeme vložit do eKLEPu dohromady zhruba 20 připomínek (asi 16 k novému zákonu a asi 4 ke změnovému zákonu ostatních volebních zákonů). Všechny připomínky jsme konzultovali i s jinými odborníky na Úřadu vlády ČR a například i s Vojtěchem Pikalem, který se zabýval změnou voleb do Senátu v minulém volebním období.

4. Změna zákona o matrikách

Změna se týká zavedení nového centralizovaného matričního informačního systému. Současný systém je značně decentralizovaný, přičemž se mnoho záznamů vede pouze v listinné podobě. Nový matriční informační systém by měl významně přispět k vyšší efektivitě, přehlednosti a dostupnosti dat.
5. Změna čl. 43 Ústavy

Přechod vojsk a některé vojenské záležitosti týkající se případné obrany NATO v souvislosti s aktuálním děním na Ukrajině. Našim připomínkám bylo z poloviny vyhověno, ale nakonec zvolena úplně jiná změna Ústavy na legislativní radě vlády podle pana prof. Gerlocha a prof. Wintra.

6. sankční zákon (zákon o omezujících opatřeních proti některým závažným jednáním uplatňovaných v mezinárodních vztazích)

Ministerstvo zahraničních věcí bude nově vést po vzoru EU seznam osob (fyzických i právnických), které představují hrozbu pro bezpečnostní nebo jiné zájmy ČR. Uplatnily jsme pouze doporučující připomínky. Například přistoupili k tomu, aby platila vyšší míra ochrany osob příbuzných osob nebo bylo například vyhověno v tom, aby ne všechny informace byly poskytovány na žádost.
Spuštění se plánuje dle současného harmonogramu k 1. 1. 2027. Správcem se v tento moment navrhuje být Ministerstvo vnitra, nicméně se vznikem nového nadresortního ústředního správního úřadu, Digitální a informační agentury (DIA) pravděpodobně upozorníme, že bude správcem v roce 2027 spíš DIA než MV ČR.

 




Napadají vás další důležitá témata, kterým bychom se měli věnovat či je zařadit do příštího newsletteru? Ozvěte se nám.
Důležité pirátské výsledky z oblasti informatiky najdete průběžně aktualizované na stránce www.pirati.cz/vysledky. Aktuální novinky, komentáře a reporty z oblasti informatiky můžete sledovat na blogu poslance Ondřeje Profanta. Zápisy z rezortního týmu jsou zveřejňovány na Pirátském fóru.
V případě zájmu o spolupráci, konzultaci, žádost o radu v oblasti IT či členství v rezortním týmu nám neváhejte napsat.



Za rezortní tým informatiky
Ondřej Profant, náměstek ministra pro místní rozvoj, vedoucí rezortního týmu informatiky
Michal Daněk, právník, projektový manažer a koordinátor rezortního týmu informatiky

Vizí Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost.